Ik mag geen hond (en ook geen kat)

`Ik wil een hond!' schreef Marieke Berghuis (7) twee weken geleden aan de Kinderpagina. Maar ze mag er geen van haar ouders. Hoe zit dat bij jullie thuis, vroegen we aan de Kinderpagina-lezers. Nou, tientallen reacties kregen we van kinderen die ook thuis geen dier mogen. ,,Ik hoef geen luis, ik wil een muis'', schreef Anna-Sophie Ninke (9) uit Hilversum. Nog liever wil ze een rat – maar dat mag helemaal niet.

Veel kinderen of vaders of moeders zijn allergisch voor dieren thuis, en daarom mag er geen dier komen. Sommige mensen worden echt ziek van een dier. Maar er is nog een extra reden, zoals Emine Topal (9) schrijft uit Alkmaar, van de basisschool De Wegwijzer: ,,Als ik een hond had dan word ik allergisch zeggen mijn vader en moeder. Door de vacht en de luizen. En dan ga je aan je eigen haar krabben en dat is niet goed voor je haar. En moslims mogen ook geen huisdier, dat mag niet van ons geloof.'' Khalid Ouacha (8) van dezelfde school, legt uit: ,,Een huisdier is haram, dat betekent dat mag niet van ons geloof.''

Denise de Boer (8) ook van dezelfde school uit Alkmaar had een konijn maar dat is 9 februari dood gegaan: ,,Ik moest wel huilen en ik krijg wel een ander konijn. Mijn vader ging hem begraven toen ik op school was. Hij zette er een stok op en dan kan ik altijd weten waar hij is.'' Tugba Erikli (8) van de Wegwijzer in Alkmaar had twee jaar terug twee parkieten, maar die zijn dood. ,,In 1998 had ik twee vissen. Maar nu zijn ze dood. In 1999 had ik drie vogels. Twee parkieten en een grasparkiet. Maar die zijn niet dood.''

Sylvia en Michiel Pauw (10 en 12) willen ook een dier, Michiel een hond en Syvlia een ezel. Maar dat mag ook niet. Want zo'n dier is de hele dag alleen en dat is zielig, zeggen hun ouders. Daar zit wat in.

Een hond is een poepmachine, zegt de moeder van Saar van der Laarse uit Amsterdam. Saar (7) vindt het `gemeen en ook niet erg' want ze mag op de hond van de buren passen: ,,Zijn baas krijgt een kind dan ligt ze in het ziekenhuis! Dus heb ik afgesproken dat de hond bij ons komt slapen.'' Zo kan Saars moeder vast wennen aan een hond in huis. Saar stuurde een mooie tekening mee waarop de buurhond, `een plasje' en `de drol' te zien zijn. In de buik van buurvrouw Astrid zie je de baby zitten, bijna klaar om eruit te komen.

Bodee (7) uit Soest mag geen hond omdat ze aan het tapijt knabbelen. Zijn vader is bang voor `die heeeeeele grote honden'. Maar Bodee moet niet zeuren want hij heeft al twee vissen, twee konijnen en een kanarie die kan zingen: ,,Ja ooooo echt. De oren vliegen van mijn hoofd. Hij kan het wel een uur achter elkaar.''

Meke Vrienten (`7 en een half jaar') uit Amsterdam droomt van een poes, een zwarte met een wit befje. ,,Maar me broer is allergisch en we kunnen hem niet uit huis sturen.''

Wel erg, die allergie, maar er is niets tegen te doen. Je kunt een diertje in een computer of Tamagotchi nemen, zoals Joan Rodriguez (8, school De Wegwijzer in Alkmaar). Gelukkig zijn er ook huisdieren waar niemand van gaat niezen. Vissen, regenwormen, wandelende takken, slakken. Je gezicht likken doen ze niet. Maar een wandelende tak kun je misschien best uitlaten of leren apporteren. Met een beetje geduld. Je moet ze alleen wel goed aan de lijn houden in het bos.