Hoogovens onder druk van Azië en problemen bij Boël

De nettowinst van staal- en aluminiumconcern Hoogovens is onder druk van de Azië-crisis en door onverwachte voorzieningen, zoals voor reorganisatie van de Belgische dochter Boël, vorig jaar met 17 procent gedaald naar 415 miljoen gulden.

Vooral de problemen bij Boël, waarvan Hoogovens sinds april 1997 50 procent bezit, dreigen het concern op te breken. De Waalse overheid, ook aandeelhouder, keurde gisteren een saneringsplan voor Boël af. Hoogovens zou naast de voorziene 174 miljoen gulden nog zeker 300 tot 400 miljoen gulden moeten uittrekken om de rentabiliteit van de noodlijdende dochter op niveau te brengen. Hoogovens hanteert een rendementsnorm van 12 procent op het geïnvesteerd vermogen.

In het saneringsplan voor de fabriek in het Belgische La Louvière is de sluiting voorzien van de koudwalserij en een elektro-oven, en een personeelsreductie naar circa 600 werknemers.

FNV Bondgenoten sprak er vanochtend zijn ongenoegen over uit dat Hoogovens niet bereid zou zijn de noodzakelijke investeringen te doen in Boël. De vakbond wijst daarbij op de riante kaspositie van Hoogovens: de solvabiliteit is met 43,4 procent opmerkelijk hoog voor een industriële onderneming.

Hoogovens is vooral geïnteresseerd in de warmwalserij van Boël en de geverfde producten die daar worden gemaakt. Hoogovens ziet daarvoor goede afzetmogelijkheden op de bouwmarkt. Topman J.F. van Duyne van Hoogovens zei vanmorgen bij de toelichting op de cijfers alle opties voor Boël open te houden, inclusief sluiting.

Ondanks de moeilijkheden in België keek de bestuursvoorzitter tevreden terug op het afgelopen jaar. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus voorspelde het concern nog een winst in de buurt van het record van 498 miljoen dat in 1997 werd behaald. Kort daarop kwam het bedrijf echter met een winstwaarschuwing, omdat staalproducenten her en der in Europa hun productie moesten verlagen door de aanzwellende stroom goedkoop importstaal uit Rusland, Oekraïne, Azië en Latijns Amerika.

Het leidde ook bij Hoogovens tot toenemende voorraden en scherp dalende prijzen. De Europese staalindustrie ging naar Brussel met het verzoek om anti-dumpingmaatregelen. Volgens Van Duyne is daar een preventief signaal van uitgegaan. ,,De situatie is weliswaar nog niet hersteld, maar door de dreiging van Brussel is de staalimport in Europa wel teruggelopen. Het helpt dus wel''.

Niettemin is de situatie op de staalmarkt nog zo onzeker dat Van Duyne voor dit jaar geen verwachting durft uit te spreken. Wel is Hoogovens door zijn aluminiumactiviteiten beter in staat een dip in de staalindustrie op te vangen dan zijn concurrenten. Dat komt ook tot uitdrukking in de resultaten van 1998 van het bedrijf, waarin het bedrijfsresultaat met 7 procent is gestegen naar 753 miljoen.

De omzet bedroeg 10,8 miljard gulden. Hoogovens stelt de aandeelhouders voor een dividend uit te keren van 3,30 gulden, naar keuze in aandelen of contanten.