Hongerstakers: onderzoek naar koppelingswet

De vijftien Turkse vrouwen en 25 Marokkaanse mannen die in Amsterdam in hongerstaking zijn, willen dat een onderzoekscommissie de gevolgen van de koppelingswet gaat onderzoeken.

Het actiecomité `Geen mens is illegaal' heeft dit voorstel vandaag gepresenteerd in Den Haag.

Ook anderen die strijden voor een verblijfsvergunning, onder wie de 132 voormalige Agneskerk-hongerstakers, hebben zich bij het voorstel aangesloten. Hun eis is wel dat gedurende het onderzoek van de commissie geen enkel ,,slachtoffer van de koppelingswet'' mag worden uitgezet. Alleen op die voorwaarde zullen de Turkse vrouwen en Marokkaanse mannen hun hongerstaking beëindigen. De vrouwen weigeren al al 31 dagen voedsel, de actie van de mannen duurt ruim drie weken.

De commissie moet volgens het actiecomité duidelijk maken wie precies slachtoffer zijn van de koppelingswet. De wet werd vorig jaar zomer van kracht. Alle bestanden van overheidsinstanties werden aan elkaar gekoppeld, waardoor illegalen geen gebruik meer konden maken van sociale voorzieningen. De hongerstakers vinden het onrechtvaardig dat ze jaren belasting en premies hebben betaald en nu worden afgesloten van huursubsidie, ziekenfonds en uitkeringen.

Daarnaast moeten de commissieleden onderzoeken of de koppelingswet in strijd is met Europese wetgeving. Volgens `Geen Mens Is Illegaal' hebben andere Europese landen een veel ruimhartiger overgangsregeling dan Nederland. Tenslotte moet de commissie volgens hen bekijken of in de overgangsregeling die rond de wet is opgesteld voldoende rekening is gehouden met de positie van 'witte illegalen'.

Diverse partijen in de Amsterdamse raad deden deze week ook een voorstel een `commissie van wijzen' te vormen om de problemen rond de illegalen te onderzoeken.