Geen steun VVD-plan met WAO

Het plan van de VVD om alleen zeer ernstig psychisch zieken tot de WAO toe te laten, krijgt geen enkele steun van het kabinet of van de Tweede Kamer. Dat bleek gisteren tijdens een Kamerdebat over de voorstellen van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken, VVD) om de stijging van het aantal WAO'ers met 16.000 te verminderen. De Kamer stemt daar wel mee in.

Het Kamerlid Wilders (VVD) stelde gisteren voor om alleen mensen die wegens hun psychische klachten niet meer voor zichzelf kunnen zorgen en persoonlijk en sociaal niet functioneren een volledige WAO-uitkering te gunnen.

Alle overige psychisch arbeidsongeschikten, bijvoorbeeld overspannen WAO'ers, krijgen wat Wilders betreft geen uitkering, maar begeleiding naar het werk. Daarmee zou het aantal WAO'ers in 2005 250.000 lager zijn.

De felste reacties op het plan kwamen van de twee coalitiegenoten, PvdA en D66. Smits (PvdA) noemde het ,,onacceptabel'' en Schimmel (D66) had ,,nog nooit zo'n asociaal voorstel gehoord''.

Ook Hoogervorst zag niets in het voorstel van zijn partijgenoot. Volgens de bewindsman houdt het geen stand bij de rechter, omdat WAO'ers verschillend worden behandeld op grond van de diagnose.