Gebrselassie prolongeert wereldtitel

Atleet Haile Gebrselassie heeft vanmorgen op de eerste dag van de WK indoor in het Japanse Maebashi zijn wereldtitel op de 3.000 meter geprolongeerd. De kleine Ethiopiër moest zich in de laatste ronde even flink inspannen om de Keniaan Paul Bitok en zijn landgenoot Millian Wolde voor te blijven. Met zijn winnende tijd van 7.53,57 bleef Gebrselassie liefst 29 seconden verwijderd van het wereldrecord van Daniel Komen. ,,Ik wilde niet harder lopen, want ik moet morgen weer'', legde hij na afloop uit.

Gebrselassie komt bij de WK ook uit op de 1.500 meter. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling. Maar toen de atleet bij aankomst in Japan hoorde dat er op de 3.000 meter geen kwalificatie hoefde te worden gelopen, liet hij zich ook op de startlijst van de 1.500 meter zetten. In zijn besluit zal hebben meegespeeld dat de Marokkaanse titelhouder Hicham El Guerrouj niet meedoet. Morgen zijn de series op de 1.500 meter, zondag de finale.

Een dubbele wereldtitel zal de bankrekening van Gebrselassie weer aardig spekken. Een eerste plaats levert in Maebashi 50.000 dollar op. Die premie heeft toch nog een aantal toppers naar de WK gelokt. Veel atleten lieten het indoorseizoen schieten omdat ze zich optimaal willen voorbereiden op de WK buiten, later dit jaar in Sevilla. Olympisch sprintkampioen Maurice Greene is wel in Japan. Hij heeft aangekondigd zijn eigen wereldrecord op de 60 meter (6,39) te zullen verbeteren.

De drie Nederlandse vertegenwoordigers bij de WK indoor kwamen allen al op de eerste dag in actie. Sprinter Patrick van Balkom verbeterde in de serie van de 200 meter zijn eigen nationale record tot 20,94. Hij had twee weken geleden bij de NK in Den Haag 20,99 gelopen. In de halve finale, later op de dag, kwam Van Balkom niet verder dan 21,15 en eindigde hij als vierde. Daardoor werd hij uitgeschakeld voor de finale.

Van Balkom had de pech dat hij in baan drie was ingedeeld. De atleten die in de Green Dome in de onderste banen moeten lopen, zijn bij voorbaat kansloos. Vooral in baan één valt nauwelijks normaal te lopen. ,,Het kostte me heel veel energie mijn baan te houden'', excuseerde Van Balkom zich na de halve finale. In de serie had hij de buitenste baan. ,,Als ik daar weer had mogen lopen, had ik zeker op 20,80 kunnen uitkomen'', zei Van Balkom.

Ester Goossens bereikte met de derde plaats in de serie van de 400 meter de halve finale van morgen. Haar tijd was 52,05. Goossens was na afloop zeer ontevreden over haar race. ,,Hiervoor had ik niet helemaal naar Japan hoeven komen'', vond Goossens. ,,Ik weet niet waarom het niet ging.'' De vriendin van haar nieuwe Duitse trainer Dieter Springstein, Grit Breuer, won de serie met overmacht.

Bij het polsstokhoogspringen eindigde Monique de Wilt met een sprong van 4,05 meter op de zeventiende plaats. Vanwege het grote deelnemersveld moesten de vrouwen al om half negen beginnen. Van Wilt, die een nationaal record van 4,20 achter haar naam heeft, stond daarom om vier uur op. De wedstrijd duurde uren en werd gewonnen door de Duitse Nastja Ryshich met een sprong van 4,50. De niet fitte wereldrecordhoudster Emma George werd slechts zesde.

Colin Jackson behaalde na zes jaar weer een wereldtitel. De ervaren Brit won de 60 meter horden met een neuslengte. De Amerikaan Reginald Torian kwam 0,02 te kort voor de gouden medaille. De winnende tijd van Jackson was 7,38. De Nederlander Robin Korving had zich op dit nummer ook voor de WK geplaatst, maar vond het zinloos om naar Japan te reizen.