Ex-vriendin laat oud-minister Dumas vallen

De Franse oud-minister van Buitenlandse zaken Roland Dumas, momenteel voorzitter van Frankrijks Constitutionele Raad, blijft ondanks nieuwe verklaringen van ex-vriendin Christine Deviers-Joncour ontkennen dat hij zich aan frauduleuze praktijken heeft schuldig gemaakt. Deviers-Joncour heeft afgelopen woensdag na maandenlange ontkenningen voor het eerst toegegeven dat ze door Dumas geholpen is aan een baan bij de Franse oliemaatschappij Elf en dat hij via haar giften van deze maatschappij had aangenomen. Elf hoopte op die manier Dumas' medewerking te krijgen voor de verkoop, in 1990, van onderzeeërs aan Taiwan. Deviers-Joncour, die eerder al toegaf dat Elf haar 66 miljoen franc betaalde om te lobbyen bij Dumas, zegt dat ze met geld van Elf oude Griekse beelden heeft gekocht voor de minister. In een gisteren gepubliceerd vraaggesprak met Paris Match vertelde ze dat ze daartoe 264.000 franc aan contanten had gekregen van een inmiddels voortvluchtige medewerker van Elf. Volgens de advocaten van Dumas wist deze niet dat de beelden met geld van Elf gekocht waren. Ze stellen dat Deviers-Joncour haar aanvankelijke verklaring dat Dumas geen geld van Elf had ontvangen kennelijk heeft herzien om te voorkomen dat ze opnieuw in de gevangenis belandt, waar ze al eerder vijf maanden doorbracht. (AFP, Reuters)