Debat over toekomst van NewMetropolis

De K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap (OKW) organiseert op zondagmiddag 7 maart een spoeddebat over de toekomst van het bedreigde Amsterdamse wetenschapsmuseum NewMetropolis. Deelnemers aan de openbare discussie, die plaats heeft om 16.30 uur in het Amsterdamse Gebouw Christofori, zijn onder meer Tjeerd Dijkstra, architect en supervisor van het IJ-oeverprojekt en Sybren Piersma, Amsterdams raadslid voor de PvdA.

New Metropolis, dat een schuld heeft van 11,5 miljoen gulden en in surseance van betaling verkeert, kan dankzij een noodkrediet van de overheid tot 31 maart open blijven. Op verzoek van de bewindvoerder mr. R. de Ruuk heeft de rechtbank een vergadering van schuldeisers die eind maart was gepland, uitgesteld tot 12 mei. Curator De Ruuk heeft deze tijd nodig voor het overleg met een aantal attractie- en evenementenbedrijven dat interesse toont voor overname van NewMetropolis. Het recreatiebedrijf Libema, beheerder van safaripark Beekse Bergen, Autotron en de Brabanthallen, wil ongeveer tien miljoen gulden in het wetenschapsmuseum investeren. De vrees bestaat dat deze 'uitlevering' aan de vrije markt van NewMetropolis een kermisachtige attractie zal maken. In tegenstelling tot nagenoeg alle wetenschapsmusea ter wereld komt NewMetropolis niet in aanmerking voor structurele overheidssubsidie.