`De eilandjes bij Roda JC zijn verdwenen'

Vorig seizoen werden de Belgische voetballers bij Roda JC sfeerverziekers genoemd. Nu hebben Bob Peeters en Peter van Houdt samen al 22 keer gescoord en lonkt Roda naar de Champions League. ,,Martin Jol zocht zondebokken om zijn eigen falen te camoufleren.''

Stadion Kaalheide biedt in de stromende regen een naargeestige aanblik. Elke dag moet coach Sef Vergoossen op zoek naar een fatsoenlijke accommodatie omdat de trainingsvelden van Roda JC onbespeelbaar zijn. Maar nooit is de sfeer bij de Limburgse voetbalclub beter geweest dan aan de vooravond van het cruciale duel met PSV. Als een stel jonge honden rennen de spelers van Roda naar de eetzaal, want de laatkomers krijgen een boete. ,,Vorig seizoen hadden dergelijke sancties geen enkel effect'', vertelt Peter van Houdt, die in 21 duels al vaker (14) heeft gescoord dan in zijn voorgaande twee seizoenen bij Roda.

De verrassende nummer drie van de eredivisie lijkt in een roes te verkeren, al zegt trainer Vergoossen geen geheim recept te hebben toegepast. Iedereen mag weten hoe Roda JC voetbalt. Van Houdt, relativerend: ,,Tegen Sparta kregen we net zoveel kansen als tegen AZ en scoorden we maar één keer.'' Zijn succesvolle aangever Bob Peeters, die 8 treffers maakte: ,,Leuk hoor, die acht goals, maar ze leveren gewoon drie punten op. Van euforie is geen sprake. Bij ons in de kleedkamer wordt echt niet over de Champions League gesproken.''

Zo goed gaat het nu met de 25-jarige Peeters dat zijn voormalige trainer bij Lierse SK, Eric Gerets, al speculeerde op een hereniging met de bonkige spits bij PSV. Een pikant detail voor de ontmoeting met de Eindhovenaren, vanavond op Kaalheide. Peeters, laconiek: ,,Ach ja, die verhalen worden nu de wereld ingeholpen. Maar ik heb van PSV en Gerets niets vernomen.'' Van Houdt, plagerig: ,,Nou ga je nog liegen ook.'' En de passerende aanvoerder Eric van der Luer: ,,Je slaapt al onder een PSV-dekbed.'' Peeters, lachend: ,,Maar dat is dan ook het enige wat PSV me heeft aangeboden. Ik heb mijn contract bij Roda JC net met twee jaar verlengd.''

Die handtekening zegt natuurlijk weinig, want de spelers van Roda JC zijn weer in trek. De Belgische middenvelder Stephan van der Heyden vertrekt volgend seizoen naar de nieuwe fusieclub Germinal Beerschot en libero Regilio Vrede flirt met de Engelse Premier League. De metamorfose van Roda JC heeft volgens de Vlaamse aanvallers alles te maken met de komst van trainer Sef Vergoossen. De 22-jarige Van Houdt: ,,Vergoossen maakt iedereen even belangrijk. Het maakt niet meer uit of je uit België, Australië of Nederland komt en dat was vorig seizoen wel anders.'' Peeters: ,,Deze trainer benadrukt de teamgeest. Zijn voorgangers creëerden eilandjes in de groep.'' Van Houdt: ,,We komen nog net niet hand in hand het veld op, maar het voelt wel zo. De twijfels zijn verdwenen. We stralen nu ook uit dat we van niemand hoeven te verliezen.''

De hoffelijke trainer met de zachte g wekt allesbehalve de indruk de zweep over de selectie te leggen. Maar Peeters en Van Houdt weten wel beter. ,,Vergoossen zou te braaf zijn om voor een elftal te staan'', zegt Peeters. ,,Maar de discipline is nu wel vijf keer beter dan vorig seizoen.'' Terwijl hij een veelbetekenende blik werpt in de richting van Van Houdt: ,,Als je bij Vergoossen op de kamer moet komen, weet je wel hoe laat het is, nietwaar Peter? De trainer is een lieve man, zolang je doet wat hij zegt.''

Hoe anders was hun relatie met de trainers tijdens het rampzalig verlopen seizoen onder Martin Jol en interim-coach Theo Vonk, die Roda JC vorig jaar uiteindelijk net buiten de gevarenzone parkeerde. De zeven Belgen in de Limburgse selectie werden afgeschilderd als rebellen en sfeerverziekers, die zich bewust isoleerden van hun teamgenoten. Peeters, laatdunkend: ,,Dit jaar is toch het tegendeel bewezen? Wij lachten ons kapot als Jol de Belgen weer de schuld gaf van de slechte resultaten. Aan hem lag het nooit. Jol zocht zondebokken om zijn eigen falen te camoufleren en die vond hij in de Belgische spelers, die zich zogenaamd niet wilden aanpassen. Wat een onzin, ik heb hier toch helemaal niet het idee dat ik in het buitenland speel?''

Van Houdt, spottend: ,,Als ons werd verweten dat we aan kliekjesvorming deden, keken wij elkaar slechts verbaasd aan.'' Peeters: ,,Bij RKC gedraagt Jol zich net zo als bij ons. Ik las laatst dat hij twee spelers prees en dat de rest zich moest schamen. Zo creëer je verdeeldheid in de groep. Het kan toch geen toeval zijn dat de afgelopen maanden geen negatief woord aan de Belgische spelers is gewijd? Ook dit seizoen kenden we een slechte start. Maar heeft Vergoossen daarvoor ook maar één speler verantwoordelijk gesteld? Bij Jol was het elke dag de vraag wat hij nu weer over je ging zeggen.''

Van Houdt: ,,Jol benadrukte alleen wat je niet kon. Ik zei tegen hem: stel dan een ander op als u mij niet genoeg vindt scoren. Maar Jol had nooit een antwoord op onze vragen.'' Peeters: ,,Wij zijn niet veranderd sinds die periode. Deze groep telt nog altijd vijf Belgen, maar ze vallen niet meer op.'' Van Houdt: ,,Voor zijn opvolger Theo Vonk was er al geen eer meer aan te behalen.'' Peeters: ,,Toen was het kalf al verdronken.''

De lange Peeters had aanvankelijk spijt van zijn keuze Lierse SK na de landstitel in 1997 te verruilen voor Roda JC. ,,Jol wilde dat ik net zo zou spelen als mijn concurrent Gabor Torma, maar we zijn twee verschillende voetballers. Ik ben de targetman, de aangever die de bal vasthoudt en een andere spits in staat stelt twintig goals per seizoen te maken. Van Houdt profiteert dit seizoen optimaal van mijn speelstijl.'' Van Houdt, instemmend: ,,Vorig seizoen heb ik in de meeste wedstrijden geen fatsoenlijke bal gehad en dat lag ook aan de tactiek.''

Peeters: ,,Welke tactiek bedoel je? Jol heeft nooit enige lijn in ons spel weten aan te brengen. Ook tijdens de trainingen rotzooiden we maar wat aan. Iedereen voetbalde voor zichzelf, dan wordt de sfeer vanzelf slechter.'' Van Houdt: ,,Je werd door Jol en Vonk verrot gescholden als je iets fout deed tijdens de training. Vergoossen hoeft zijn stem niet te verheffen, want hij onderbreekt de oefening en legt je uit wat je verkeerd deed. Hij maakt een betere voetballer van je.'' Peeters, sarcastisch: ,,Ik kan de kwaliteiten van de Nederlandse trainers niet goed beoordelen, want ik heb er bij Roda JC maar één gehad.''