Beleggers terughoudend

Onzekerheid over de renteontwikkeling veroorzaakte vanmorgen een afwachtende stemming aan het Damrak. De grote beleggers bleven aan de zijlijn staan. Bij matige omzetten pakte de AEX-index een winstje van 3,42 punten op 519,34.

De positieve ontwikkeling op Wall Street, gisteravond, en de stijging met 5 procent van de beurs in Tokio zorgden aanvankelijk voor wat winst, maar ze vormden onvoldoende tegenwicht voor de onzekerheid over de rente.

De aankoop door ABN Amro van een belang in de Italiaanse Banca di Roma liet op de Amsterdamse effectenbeurs geen sporen na. Het aandeel steeg 10 eurocent op 18 euro. ,,Ik vind trouwens een bedrag van 660 miljoen euro voor een belang van 8,75 procent wel erg veel'', zei een handelaar.

Hoogovens moest aanvankelijk wat inleveren. Maar rond het middaguur stond het aandeel van het staal- en aluminiumconcern met een winstje van 5 eurocent op 26,95. ,,De cijfers waren iets slechter dan verwacht. Aan de andere kant was het een meevaller dat de directie geen verlies over het eerste halfjaar aankondigde'', meende een effectenmakelaar.

Op de lokale markt kreeg Simac een flink pak slaag. Uit gisteren gepubliceerde jaarcijfers bleek dat het bedrijf in rode cijfers is terechtgekomen, terwijl een gelijkblijvende winst was voorspeld. Het aandeel van de Veldhovense automatiseerder zakte op de lokale markt met bijna 16 procent naar 7,50 euro.

Onder de AEX-fondsen waren KLM en, opnieuw, Koninklijke Olie vanmorgen koplopers. Het aandeel KLM pakte een winst van 45 eurocent op 25,65.

De aandelen Koninklijke Olie gingen met 1,05 euro (2,7 procent) omhoog.