Alliantie van PC-makers IBM en Dell

De computerfabrikanten IBM en Dell gaan intensief samenwerken. IBM zal voor ongeveer 16 miljard dollar (32,5 miljard gulden) onderdelen en technologie leveren voor de computers van Dell, een van de snelst groeiende verkopers van PC's.

Naar verwachting zal de overeenkomst tussen IBM en Dell directe concurrenten als Hewlett-Packard en Compaq schade berokkenen. Over het akkoord is negen maanden onderhandeld, zo maakten twee vice-presidenten van de bedrijven gisteren bekend. De samenwerking tussen deze twee reuzen in de computerbranche is volgens analisten een gevolg van de moordende de concurrentie in de sector.

IBM is de grootste computerproducent ter wereld, maar met de personal computers van `Big Blue' gaat het al een aantal jaren minder goed door de lage winstmarges en de harde concurrentie in de sector. Vorig jaar daalde de computerverkoop van IBM met 4 procent. Het bedrijf groeit wel sterk in de dienstverlening. Zowel Dell als IBM hebben echter in de eerste maanden van dit jaar een deel van hun beurswaarde verloren, omdat de winstcijfers over 1998 niet aan de verwachtingen van beleggers voldeden.

Dell is na Compaq de snelst groeiende pc-fabrikant. De meeste omzet wordt behaald uit de verkoop van pc's. Omdat het bedrijf alleen via Internet en per postorder werkt, worden de computers pas in elkaar gezet als ze door de klant besteld zijn. Dell heeft zich voorgenomen om vooral op het gebied van draagbare computers en Internet-servers te groeien. De technologie-uitwisseling met IBM maakt dat mogelijk.

De beurs van New York reageerde uitgelaten op de bekendmaking van de alliantie tussen IBM en Dell. De aandelen van beide bedrijven schoten in eerste instantie met vier procent omhoog waarvan aan het eind van de dag de helft overbleef.

IBM gaat niet alleen beeldschermtechnologie en micro-electronica aan Dell leveren maar ook onderdelen zoals harde schijven. Andere leveranciers van Dell reageerden koeltjes op de megadeal. ,,Wij hebben een stevige relatie met Dell en dat zal ook zo blijven'', aldus een woordvoerder van Seagate, producent van apparatuur voor gegevensopslag. Seagate is de grootste producent ter wereld van disk drives en is voor vijf procent van de omzet afhankelijk van de verkoop aan Dell. Beleggers reageerden minder luchtig. Het aandeel Seagate verloor in New York vijf procent. (AP, AFP, ANP)