ABN Amro slaat slag op markt Italië

ABN Amro gaat in twee stappen haar positie op de Italiaanse markt versterken. De bank neemt een belang in Banca di Roma en tracht via een financieringsconstructie greep te krijgen op twee kleinere banken in Noord-Italië.

Dit heeft ABN Amro vanochtend bekendgemaakt. De bank verwerft voor 1,45 miljard gulden een belang van 8,75 procent in Banca di Roma. De vierde bank van Italië, onderdeel van de Gruppo Bancaroma, beschikt over 1300 vestigingen en 20.000 medewerkers.

Een ander onderdeel van de strategie van ABN Amro in Italië is het verzorgen van de financiering van een bod door haar partner Banca Antoniana Popolare Veneta (BAPV) op alle uitstaande aandelen van Banca Nazionale dell'Agricoltura (BNA). Momenteel is die laatste bank voor de helft in handen van Banca di Roma.

De financiering van BNA (met 5500 medewerkers een kleine bank) zal geschieden via een zogeheten convertible, een obligatie die later kan worden geruild tegen aandelen. ABN Amro gaat ervan uit dat de aandeelhouders van BAPV nauwelijks interesse zullen hebben in de (weinig aantrekkelijk gemaakte) convertibles. Wanneer de bestaande aandeelhouders van BAPV het schuldpapier niet kopen, krijgt ABN Amro dat in handen. Zo hoopt de Nederlandse bank een controlerend belang in de combinatie BNA/BAPV te krijgen die naar schatting de achtste bank van Italië wordt.

ABN Amro is sinds vijf jaar voor 0,5 procent aandeelhouder van de Noord-Italiaanse bank BAPV, die 6.000 medewerkers telt. De twee instellingen werken sinds die tijd samen op het gebied van vermogensbeheer. Via het management van BAPV is ABN Amro in contact gekomen met het veel grotere Banca di Roma.

Pas na 2001 komt er volgens ABN Amro een mogelijkheid om het nu verworven belang van 8,75 procent uit te breiden: over twee jaar loopt het verdrag tussen de verschillende kernaandeelhouders af die nu samen 30 procent in handen hebben.

Italië is voor ABN Amro de eerste buitenlandse markt in Europa waar het lukt om een positie te veroveren. Vorig jaar tastte de grootste bank van Nederland nog mis in de poging om de Belgische Generale Bank over te nemen. Die bank is inmiddels onderdeel van het Belgisch-Nederlandse concern Fortis. Eveneens in 1998 ging een meerderheidsbelang in de Franse staatsbank CIC aan de neus van ABN Amro voorbij: de Fransen kozen toen voor een binnenlandse koper.

ABN Amro ziet goede groeimogelijkheden voor de Italiaanse banksector. De bancaire markt groeit snel en bovendien spaart de gemiddelde Italiaan relatief veel. ABN Amro verwacht dat de transacties dit jaar al een licht positief effect zullen hebben op de winst per aandeel. In de loop van de tijd zal die bijdrage volgens de bank toenemen.

Banca di Roma13