Wat is de helft van 101?

Is 51 het grootste deel van 101? En wint men in een parlement met 101 zetels een stemming als 51 leden vóór stemmen?

Ja, zou men zeggen. De helft van 101 is 50½ en 51 is meer. De tegenstemmers zijn met 50 toch duidelijk in de minderheid.

Niet in Moldavië.

Het Moldavische parlement gaf deze week de nieuwe premier Ion Sturza zijn vertrouwen, met 51 stemmen. Maar of hij aan de slag kan, is nog niet duidelijk, omdat onenigheid bestaat over de vraag of de rekenkundige meerderheid wel een meerderheid is.

Sturza – een prominent zakenman – houdt vast aan het rekenkundige model: 51 is absoluut meer dan 50½. Maar de communistische oppositie voert aan dat het Constitutionele Hof onlangs heeft bepaald dat er 52 stemmen nodig zijn om een wetsontwerp aan te nemen.

Sturza brengt daartegen in dat hetzelfde Hof 51 stemmen voldoende vindt om een resolutie aan te nemen. Een motie van vertrouwen is een resolutie, en géén wetsontwerp, zo betoogt hij.

President Petru Lucinschi weet het even niet en heeft het Hof om een uitspraak gevraagd: pas als dat bepaalt dat de regering daadwerkelijk het vertrouwen heeft gekregen kan Sturza aan de slag.

De nieuwe regering wordt met haar kleine meerderheid extra gehandicapt omdat één parlementariër uit de regeringscoalitie permanent afwezig is: hij zit in een dodencel in Tiraspol, de hoofdstad van het separatistische en communistische pseudostaatje Transnistrië – een erfenis van de oorlog van 1992. Hij werd in 1993 ter dood veroordeeld wegens `terroristische activiteit' en pas later als vrijheidsheld in het Moldavische parlement gekozen.

Sturza (39), tot dusverre vice-premier belast met economische hervormingen, volgt de op 1 februari afgetreden Ion Ciubuc op. Hij zal zijn talenten als rekenmeester nog nodig hebben: hij gaat een ruïne regeren. In het parlement zei hij bij de presentatie van zijn kabinet dat de productie, de export en de levensstandaard ,,in een vrije val zijn geraakt'' en dat de buitenlandse schuld daarentegen ,,aan een rampzalige klim is begonnen'', dat de begroting ,,praktisch is ingestort'' en dat het land bankroet is en niet meer aan zijn internationale betalingsverplichtingen kan voledoen. De oorzaak, volgens Sturza: de incompetentie van de voorgaande regeringen.

Desondanks heeft Sturza het kabinet van zijn voorganger vrijwel intact gelaten. Slechts vier ministers zijn vervangen.