Volendam worstelt met verleden

Het CDA bood Volendam alsnog de helpende hand en prompt eist de nieuwe vice-voorzitter Peter van de Rijt van de nieuwe trainer Andries Jonker deelname aan de nacompetitie. ,,Ik concludeerde dat zijn voorganger De Boer de spelers psychisch kapot heeft gemaakt.''

Voetbalclub Volendam is gered, maar voor de supporters had het niet gehoeven. Nadat doelman Rob Hilbers gisteravond met twee blunders Excelsior een 3-2 overwinning had geschonken, voerde cynisme als vanouds de boventoon. Massaal keerden de Volendammers hun noodlijdende club de rug toe en nadat enkele supporters treiterend hadden geapplaudisseerd voor hun falende keeper, sloegen bij Hilbers de stoppen door. Oud-speler Johan Steur kon een vechtpartij ternauwernood voorkomen door de doelman haastig af te voeren.

Op de tribune dacht Peter van de Rijt er het zijne van. De nieuwe vice-voorzitter van Volendam beheert aan De Dijk de portefeuille technische zaken. Een droom van de markante Amsterdammer is daarmee eindelijk gerealiseerd. Al 19 jaar traint Van de Rijt de amateurs van Buitenveldert, die momenteel in de vierde klasse van de zaterdag-KNVB uitkomen. Toen Van de Rijt eind jaren tachtig bij het Franse Toulon als tolk optrad voor Peter Bosz kreeg hij een onduidelijke kantoorbaan aangeboden bij de club van de later voor fraude veroordeelde voorzitter Courbis. Een keer begeleidde hij met Theo van Duivenbode een Nederlands elftal, zij het op de Maccabiade in Israel.

Bij voorkeur neemt Van de Rijt ook bij Volendam plaats in de dug-out. ,,Want in de theaterzaal tussen de vips voel ik mij niet thuis, daar worden alleen de beurskoersen besproken.'' Hilbers mocht zich gisteravond gelukkig prijzen dat Van de Rijt het veld niet kon betreden, want hij had zich vreselijk opgewonden over de bloopers van de Volendam-doelman. ,,Bij Buitenveldert had ik hem hoogstpersoonlijk uit het doel gehaald, nu moet ik me een beetje inhouden.'' Misschien dat Van de Rijt uit eigen zak een nieuwe doelman kan betalen, want in het dorp wordt gefluisterd dat hij de afkoopsom van de ontslagen trainer Dick de Boer heeft gefinancierd.

Van de Rijt ontkent dat hardnekkige gerucht. ,,Ik heb de transfer van Quincy van Ommeren van Buitenveldert naar Volendam begeleid en zo kwam ik in contact met voorzitter Tuiten. Er sloeg onmiddellijk een vonk over en hij verzocht me toe te treden tot het bestuur.'' Van de Rijt moet eerst voor de Raad van Advies verschijnen, want het wantrouwen was groot. Was die rare directeur van een internationaal opererend talencentrum niet vooral bekend als provocerende columnist bij Radio Noord-Holland? ,,Ik keek die heren van de Raad van Advies aan en ik dacht: `Van Damme heeft in Singapore prettiger rechters gehad.' Maar toen het ijs eenmaal was gebroken, heb ik van enige achterdocht niets bespeurd.''

Hij kon meteen aan de slag, want haast was geboden om Volendam van de ondergang te redden. ,,Het vorige bestuur heeft hier jarenlang voor Sinterklaas gespeeld door krankzinnige salarissen te betalen aan spelers die het ene been nog niet voor het andere konden krijgen'', constateerde Van de Rijt. Hij is een belangrijke kandidaat om Tuiten volgend seizoen op te volgen als voorzitter, al schrikt Van de Rijt terug voor die ellenlange avonden in Zeist. ,,Ik zie nu al op tegen die vreselijke KNVB-vergaderingen. Ik heb laatst al twintig minuten moeten luisteren naar Van den Herik, die hardop tegen zichzelf sprak. Nog erger waren de geestelijke masturbatietechnieken van Dordrecht-voorzitter Frans Derks, die dacht te moeten gloriëren voor een volle zaal. Dat is niets voor mij.''

De PvdA-aanhanger beleefde toch al een rotavond tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Nog pijnlijker was de gedachte voor Van de Rijt dat Volendam juist door het CDA voor een faillissement werd behoed. Nellie Veerman-Tol, wethouder sportzaken namens de lokale partij Volendam '80, had haar lot verbonden aan het voortbestaan van de club. Maar het CDA leek zijn handen vorige week nog van Volendam te hebben afgetrokken. Toen meende voorzitter Jan Tol dat in het dorp ,,onvoldoende draagvlak'' bestond om het stadion voor 8,5 miljoen gulden te kopen, zoals het Volendam-bestuur wilde. Het CDA wilde aanvankelijk niet verder gaan dan 7 miljoen gulden.

Van de Rijt, geamuseerd: ,,Ach ja, het eeuwig draaiende CDA. Ze buigen naar links, ze buigen naar rechts. Maandagavond ging het CDA toch akkoord met het voorstel van Volendam '80 en de goedkeuring van de gemeenteraad is slechts een formaliteit.'' Nu kan de voetbalclub het stadion jaarlijks huren voor drie ton en tevens zijn schuld van 6,3 miljoen gulden aflossen. Daartoe zal tevens flink worden gesnoeid op de begroting, die van 8,6 miljoen wordt afgeslankt tot 5,6 miljoen gulden. Een dure speler als Marco Boogers heeft al een contract getekend bij Dordrecht '90. Naar verwachting zullen ook libero Marco Gentile en middenvelder Silvan Inia na dit seizoen vertrekken.

Hoewel Volendam gisteravond zijn kansen op het winnen van de derde periodetitel verspeelde, eist Van de Rijt dat de nieuwe coach Andries Jonker het elftal naar de nacompetitie loodst. ,,Maar daar heb ik alle vertrouwen in, want ik beschouw Jonker met Hans van der Zee als de coming man van het trainersgilde.'' Volgens Van de Rijt had de selectie van Volendam de aanstelling van Jonker als een zegen ervaren. ,,Het woord `oneerlijk' liep als een rode draad door alle gesprekken die ik met de spelers heb gevoerd over het bewind van Dick de Boer. Ik ken die man niet, maar ik concludeerde dat De Boer de spelers psychisch kapot heeft gemaakt. Ook in dat opzicht worstelt Volendam nog met de erfenis van het verleden.''

    • Robèrt Misset