VLIEGVAREN EN STRESSPROEVEN

Al jarenlang krijgen culi-journalisten De kubus van Cramwinckel gepresenteerd als het ei van Columbus. Dr.ir. Bob Cramwinckel, directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek heeft een driedimensionale tekening gemaakt, die duidelijk moet maken dat emotie invloed heeft op smaakbeleving.

Dat het gemoed invloed heeft op het proeven en genieten van eten en drinken wisten de Babyloniërs al. Laatst zou op de Nieuwe Waterweg in Rotterdam aan boord van een vliegvarende catamaran de smaak van professionele proevers worden getest. Dat het stormde was goed, want als je gestrest bent proef je ánders dan bij grote kalmte. Als mensen iets willen presteren zoeken ze naar iets zoets. Zoet maakt rustig. Helaas waren de golven zo hoog dat de catamaran werd vervangen door een partyboot. Geen golf te voelen toen we een aardappeltje, tomaatje, plakje ei, garnaal en nog het een en ander proefden en een rapportcijfer gaven. Lekker een 10, vies een 1. Erg zoet een 10, niet zoet een 1. Aan wal kregen we in een restaurant dezelfde dingen en moesten de papieren opnieuw invullen. De uitkomst van de smaaktest bleek niet significant. Terwijl er op het water toch genoeg stress aanwezig was: het treurige uitzicht op de haven en pijpen in Pernis, het niet van boord kunnen, verveling omdat de tocht zo lang duurde, niet lekkere wijn en nare plastic bordjes. Wat misten wij Bob Cramwinckel. Hij had het suffe gezelschap met zijn kubus en theorieën de stuipen op het lijf kunnen jagen. Vandaag een recept voor een zoet nagerecht: risottopuddinkjes met chocola. Verwarm water en melk in een pan. Smelt de boter in een andere pan en laat de rijst een paar minuten hierin bakken. Doe het opengesneden vanillestokje bij de rijst. Voeg nu beetje bij beetje en steeds roerend de warme vloeistof toe. Na ongeveer 20 minuten is de rijst gaar en de vloeistof opgenomen. Verwijder het vanillestokje. Klop de dooiers, suiker en room met een garde. Doe dit mengsel met kleine beetje tegelijk bij de rijst en roer alles goed om. Dit mag niet op een te hoog vuur. Als dit mengsel is opgenomen is de pudding klaar. Schep de afgekoelde pudding-risotto in dessertbakjes. Rasp of schaaf de chocola en garneer de puddinkjes. Vervang de chocola eventueel door een in chocolade gedoopte geconfijte sinaasappelplakje. Bij de banketbakker te koop.