VAN DE ANDERE KANT

Eerste cameraman Theo Joosten kan tijdens de opnames van With a little help from my friends ('pop ontmoet klassiek') extremer werken dan normaal. ,,Je kunt de cameraploeg hier in Paradiso vergelijken met muzikanten die op zaterdagavond in een obscuur kroegje jazzmuziek gaan spelen. Je kunt meer risico's nemen dan bij een doorsnee spelletjesprogramma of een show. Dat is een soort verpakkingsindustrie, je verpakt iets dat inhoudelijk niet zoveel voorstelt in mooi cadeaupapier. Negen van de tien keer maak je hapklare brokken voor de mensen thuis, maar ik heb wel mijn beroepseer en maak er altijd wat van.'' Bij With a little help kunnen Joosten en de zijnen zich uitleven. ,,Er loopt een jongen met een digitale amateurcamera door de zaal. Met name met dit soort programma's kun je trends creëren, alhoewel dat niet altijd goed wordt opgepikt. Zo zie je in de meest lullige praatprogramma's allerlei schuine shots, en dan denk ik, zet die camera gewoon recht, ik wil alleen maar weten wat iemand zegt. Die waan van de dag zie je ook bij de jaren zeventig-revival. Ineens zie je dat er van die sterrenfilters op de camera's worden gezet.

,,Ik kijk vaak naast mijn lens om te zien wat er allemaal in de zaal gebeurt. De regisseur stuurt alles, maar hij is afhankelijk van de beelden die wij hem aanbieden. Wat buiten zijn monitoren valt ziet hij niet. Wij zijn z'n oog.''

Dit is het slot van deze serie. `With a little help' wordt maandagavond 8 maart uitgezonden.

(Tekst Mariska Graveland, foto J⊘rgen Krielen)

Dusty at the BBC. Eerbetoon aan de dinsdagavond op 59-jarige leeftijd overleden Engelse zangeres Dusty Springfield. BBC2, 20.30-21.OOu.