URI CAINE TRIO

Pianist Uri Caine draait zijn hand net zo min om voor een funky partijtje in Don Byrons cross over-band Existential

Dread als voor een interpretatie van Mahler zoals hij die laatst op cd heeft gezet. Op Blue Wail is te horen waar deze veelzijdige muzikant toe in staat is met een eigen trio.

De cd opent met het overbekende `Honeysuckle Rose', maar daar is Fats Wallers evergreen nauwelijks meer in te herkennen. Caine verbouwt het nummer volledig door op de fundamenten van het origineel melodische uitbarstingen, extra franjes en avontuurlijke maar soepel lopende improvisatielijnen te plaatsen. Ook in de negen volgende nummers van eigen hand toont Caine zich een meester in het uit elkaar trekken en weer in elkaar schuiven van complexe melodieën en ritmes. Met het grootste gemak wisselt hij binnen nummers van tempo zonder dat dit leidt tot al te abrupte overgangen. Ook tussen de verschillende nummers weet de pianist diverse stijlen soepel met elkaar te verenigen. Het hoekig stuwende `Loose Trade' met zijn brutale akkoordaccenten staat gebroederlijk naast de luie swing van `Digature of the line'.

Caine's virtuose pianospel speelt de hoofdrol binnen het trio maar zijn begeleiders mogen niet vergeten worden. Bassist James Genus en drummer Ralph Peterson jr. zorgen voor de inventieve spanningsbogen waartegen Caine kan schitteren. Na een uur muzikale juweeltjes te hebben uitgestrooid, eindigt deze met nog een versie van `Honeysuckle Rose', waarmee hij van de cd een nog beter gebalanceerd en afgerond geheel maakt dan hij al was.

Uri Caine Trio: Blue Wail (Winter & Winter, 910034-2)