United heeft zicht op plaats in halve finale

Met twee identieke doelpunten heeft Manchester United gisteravond een stevige basis gelegd voor het bereiken van de halve finales van de Champions League. Tegenstander Internazionale moet over dertien dagen in San Siro een 2-0 achterstand goedmaken. Aanvaller Yorke maakte op Old Trafford beide treffers.

De eerste ontmoeting tussen United en Inter werd gekenmerkt door een hoog tempo en wisselende kansen. De grasmat was door de aanhoudende regenval moeilijk bespeelbaar. De 55.000 toeschouwers roerden zich bij elk balcontact van Simeone. De Argentijn had zich afgelopen zomer, tijdens het WK-duel tegen Engeland, theatraal laten vallen na een trappende beweging van Beckham. De Engelsman werd volgens Simeone ten onrechte uit het veld gestuurd en later ten onrechte als zondebok aangewezen voor de uitschakeling van Engeland.

Gisteravond stonden de twee kemphanen opnieuw tegen over elkaar. Simeone verdeelde het spel en maakte een afgekeurd doelpunt. Beckham stond aan de basis van bijna elke gevaarlijke aanval van United. Hij kreeg opvallend veel ruimte van zijn directe tegenstander Winter, die als linkshalf een zwakke indruk maakte. Voorstopper Stam speelde daarentegen een foutloos.

Beckham toonde zijn fraaie traptechniek. De Italiaanse verdedigers wisten zich geen raad met zijn messcherpe voorzetten. In de zevende minuut scoorde Yorke uit een kopbal. In de 35ste minuut redde doelman Pagliuca na een inzet van Cole. In de blessuretijd van de eerste helft scoorde Yorke opnieuw met een kopbal. De 27-jarige goalgetter uit Trinidad werd vorig jaar voor veertig miljoen gulden overgenomen van Aston Villa. Met zestien competitietreffers had hij zijn marktwaarde al aardig waargemaakt.

Beckham ruilde na afloop van shirt met Simeone, die bekend staat als een slechte verliezer. Gisteravond toonde hij zich een waardige sportman. ,,Beckham is een goed ventje'', zei Simeone na afloop. Beckham had zich eerst niet gerealiseerd dat zijn Argentijnse plaaggeest bij Inter onder contract staat. Pas toen hij de Britse krantenkoppen van woensdagmorgen onder ogen kreeg – met haatdragende teksten aan het adres van Simeone – besefte Beckham dat hij sportieve revanche kon nemen. ,,David was onze beste man'', zei manager Ferguson van United.

De winnende coach koestert sinds zijn aanstelling in 1986 vooral Europese ambities. Ferguson won met United alle nationale prijzen, maar internationaal vielen de resultaten meestal tegen. In 1991 won United de Europa Cup 2 ten koste van Barcelona. Ferguson beschouwt deze triomf nog steeds als een troostprijs. Hij is gebrand op het winnen van de Champions League en krijgt naar verluidt een winstpremie van twee miljoen gulden. De afgelopen twee seizoen werd United uitgeschakeld in de kwartfinales.

Ferguson koestert reële hoop op een beter resultaat. ,,Wij scoren in Milaan minimaal een keer en dan moet Inter vier goals maken; zelfs met Ronaldo een lastige opgave.''

De Braziliaanse sterspeler bleef gister aan de kant met een knieblessure. Zonder Ronaldo bleek Inter opnieuw kwetsbaar in de aanval. Baggio en Zamorano komen snelheid tekort als hun elftal countervoetbal speelt. Vlak na rust was Zamorano wel gevaarlijk met een inzet bij de tweede paal. Doelman Schmeichel bracht redding met een snelle reflex. Halverwege de tweede helft werd een treffer van Simeone afgekeurd wegens een duwfout van Galante op Scholes. In blessuretijd trapte Berg een inzet van Cauet van de doellijn. Inter verzuimde het belangijke `uitdoelpunt' te maken, maar trainer Lucescu hield de moed erin. ,,Als we thuis meteen gaan voetballen, hebben we een kans.''