Twee petten, straks misschien één

Voor J.W. Ekkers, tweede op de lijst voor de VVD in Zuid-Holland en burgemeester van 's-Gravenzande, begon om negen uur 's ochtends een normale werkdag.

Stukken doornemen, post tekenen, een vergadering met een bouwonderneming, een bespreking met een bestuurscommissie over de Harnaschpolder in het Westland, een vergadering van de commissie stadsgewest Haaglanden, een bespreking over het integraal ontwikkelingsplan Westland.

Tussen de middag at Ekkers een broodje en bracht hij zijn stem voor de Statenverkiezingen uit. Op zichzelf.

Volgens Ekkers is het ,,geen probleem'' Statenlid en burgemeester tegelijk te zijn. ,,Je moet je er bewust van zijn dat je twee petten hebt. En moet je moet hard werken'', zegt hij. grav,,Het zou niet goed zijn als de bestuurders niet in de Staten werden toegelaten. Dan houd je alleen nog maar ambtenaren over, er zitten al nauwelijks mensen uit het bedrijfsleven in.''

Om tien voor negen 's avonds wordt Ekkers op zijn mobiele telefoon in het provinciehuis van Zuid-Holland gebeld. ,,Heb ik de meeste voorkeurstemmen in 's-Gravenzande. Mooi, heel mooi.'' Hij staat nu misschien op de nominatie om gedeputeerde te worden. ,,Ja als alles zo zou lopen dat ik een post in het college krijg, dan stop in met het burgermeesterschap. Dat ik de meeste voorkeurstemmen in 's-Gravenzande heb, betekent dat het misschien wel de bedoeling van de mensen was om me weg te stemmen...''

Burgemeester Ekkers lacht en gaat de uitslag vieren.