Tribunaal Cambodja

Drie deskundigen die in opdracht van de VN de mogelijkheid hebben onderzocht van vervolging van de voormalige leiders van de Rode Khmer, stellen voor een internationaal tribunaal te houden in een land buiten Cambodja in de regio van Azië of de Stille Oceaan. Het VN-rapport is nog niet openbaar gemaakt, maar de aanbeveling voor een tribunaal buiten Cambodja is uitgelekt in Phnom Penh. De vraag of de vroegere leiders van de Rode Khmer, verantwoordelijk voor mogelijk twee miljoen doden tussen 1975 en 1979, moeten worden vervolgd, zorgt in Cambodja voor toenemende spanningen. Premier Hun Sen heeft gezegd dat vervolging kan leiden tot paniek onder de overgelopen Rode-Khmerleiders en tot hervatting van de burgeroorlog in het land. Daarom heeft hij bij VN-secretaris-generaal Kofi Annan gepleit voor een `waarheids- en verzoeningscommissie', zoals in Zuid-Afrika. Hun Sens rivaal, prins Norodom Ranariddh, thans parlementsvoorzitter, zei vanochtend de zorgen van de premier te delen, maar dat hij principieel voorstander is van berechting. (AFP,AP)