Superpantoffels

Bally, Keliane, Timberlands, Dr Martens, Schoenenreus, Hush puppies, Air Jordans of Air Jesus? Schoenen kopen is voor de één een martelgang, de ander ziet het als een nimmer eindigende missie met de vermaledijde Imelda Marcos als persoonlijke schoeiselgodin. De eerste categorie walgt bij de gedachte zich weer te moeten mengen in de consumptie-orgie die zich elke zaterdag in de landelijke hoofdstraten afspeelt. Terwijl shoeholics zich beklagen dat er om drie uur 's nachts geen fatsoenlijke schoenenwinkels geopend zijn. Beide uitersten kunnen nu thuis 24 uur per dag terecht op Internet. Bijvoorbeeld op www.creointeractive.com.

Het Internetadres is van een Duits bedrijf dat Creo's verkoopt. Creo's zijn comfortabele, veterloze, gympachtige schoenen die voldoen aan de `24 hours party standard', aldus de makers. Voor fijngesneden Italiaans maatwerk voor onder de Armani of Chanel kun je er dus niet terecht. Maar als gemak de voet moet dienen, dan zijn de Creo's geen slechte uitkomst.

Het aardige van de site is dat de schoenen door de gebruiker tot op zekere hoogte zelf te ontwerpen zijn. Door middel van enkele muisklikken kunnen de kleur van de schoen en de versiering boven de wreef naar hartelust worden gewisseld. Hoewel de vorm van de schoen en de kleur van de zool (zwart) vaststaan, levert dit toch zeker een uurtje speelplezier op.

Voor het grootste deel van de schoen (zijkant, hiel en neus) bestaat de keuze uit vijf kleuren: wit, rood, blauw, grijs en zwart. Pas leuk wordt het met de keuze van het lapje op de wreef. Bijvoorbeeld een rood berenvachtje, een fluorblauw 3D-motiefje, een zwarte namaak slangenhuid of een oranje `Inca-icoontje.' En zo zijn er nog dertien andere trendy mogelijkheden om de Creo's naar eigen smaak mooi of lelijk te maken.

De volgende stap is het bepalen van de schoenmaat. De maten lopen van 36 tot en met 46. Wie iets meer zekerheid wil, kan zijn voeten opmeten en de lengte in centimeters e-mailen.

Na ongeveer tien dagen verschenen de door mij bestelde schoenen in Nederland. Alleen nog niet in mijn woning, aangezien de bezorgdienst alleen maar tijdens werkuren levert. Maar na een telefoontje naar de bezorgdienst en een e-mailtje naar Creo worden de schoenen de volgende dag keurig afgeleverd op mijn werkadres. Tot mijn opluchting bleek het door mij opgegeven model ook daadwerkelijk in de doos te zitten. En nog belangrijker: de schoenen (gemaakt van een suede-achtige stof en rubber zolen) passen.

Eenmaal aan de voet, voelen de Creo's aan als pantoffels. Maar dan meer trendy en ook voor naar buiten. Superpantoffels eigenlijk. Nu is de good old pantoffel omringd door een air van oubolligheid, dus of ik mijn Creo's veel zal dragen, weet ik nog niet. Eerst maar eens op mijn Creo's de wijnflessen naar de glasbak brengen en kijken of de fashion-police niet opduikt, alvorens ik me in het soms hyper-modebewuste uitgaansleven stort.

*Alle modellen Creo's kosten ƒ199. Betalen kan met een creditcard over het Internet. Faxen, bellen of laten terugbellen om het nummer op te geven kan ook. Betalen via storting of eurocheque is ook mogelijk. Creo is te vinden op www.creointeractive.com of www.creo.de. Tel: 0049-2824-804635.