Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het stijgende water in de grote rivieren als gevolg van het smeltwater uit de Alpen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reacties op de uitslag van de verkiezingen van gisteren en de hervatting van de verhoren voor de Bijlmerenquête. Ned.1, 20.28-21.00u.

Nova. O.a. portret van schrijver en hoogleraar Karel van het Reve die vanmorgen op 77-jarige leeftijd is overleden. Verder een gesprek met de 32-jarige Lousewies van der Laan, lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van D66 over het zware verlies gisteren van haar partij. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Erfelijk belast. De Groningse geneticus dr. Jan Oosterwijk stelt onder andere dat er inmiddels al 250 erfelijke ziektes vast te stellen zijn via DNA-onderzoek. Gesprekken met genetici, familie-onderzoekers en mensen die voor een DNA-test werden benaderd. Ned.3, 20.50-21.30u.

Rare streken. Het Duitse onderzoeksschip Quest gaat op zoek naar de Megalodon-haai, een uiterst zeldzame haai die al meer dan 25 miljoen jaar door de oceanen zwemt. Dit dier kan vijftien meter lang worden. Afl.: Mega shark. Belg.2, 20.55-21.55u.

Babylon. In dit debatprogramma gaat het over de vraag of het leger nog toekomst heeft. Met o.m. dr. Rob de Wijk van het Instituut Clingendael, Mient-Jan Faber van het IKV en generaal b.d. J. Bruurmijn. Ned.1, 21.00-21.54u.

De Jacobsladder. Eerste van een serie afleveringen waarin programmamaker Job de Haan ditmaal met Toine van den Hoogen – hoogleraar fundamentele theologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen – op zoek gaat naar resten van religie in onze geseculariseerde samenleving. Ned.1, 21.54-22.23u.

PRAATPROGRAMMA

Jan Publiek. Centrale gast in dit debatprogramma is Bo Coolsaet, schrijver van het boek Het penseel der liefde. De discussie gaat over de vraag of eeuwige liefde bestaat. Belg.1, 20.55-22.05u.

TV-show op reis. O.a. de 76-jarige modekoning Pierre Cardin die als eerste modeshows in China en Moskou gaf en een ontmoeting met de Zuid-Afrikaanse topatleet Josia Thugwane, winnaar van de marathon tijdens de Olympische Spelen. Ned.2, 21.19-22.15u.

Panorama: Uit Monica's mond. Voor 660.000 dollar mocht Jon Snow van het Engelse tv-station Channel Four met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky praten. Het gesprek werd opgenomen op 21 februari in het appartement van Monica's moeder in New York. Zij spreekt openlijk over haar relatie met de Amerikaanse president. Belg.1, 22.05-22.55u. en Barend en Van Dorp, RTL4, 23.15-0.30u.

KUNST

Stardust. Gesprek met acteur Bruno Ganz over acteren in de cinema, met onder meer aandacht voor L'éternité et un jour, de nieuwste film van Theo Angelopoulos, waarin Ganz de hoofdrol speelt. Verder de Amerikaanse criticus Andrew Sarris over zijn standaardwerk van de Amerikaanse film van 1927 tot 1949, getiteld You ain't heard nothin' yet. Ned.3, 19.55-20.23u.

MUZIEK

Dusty at the BBC. Eerbetoon aan de dinsdagavond op 59-jarige leeftijd overleden Engelse zangeres Dusty Springfield. BBC2, 20.30-21.OOu.

FILM

A Walk in the Clouds (Alfonso Arau, 1995, VS). Remake van het neorealistische Quattro passi fra le nuvole (1942) werd een al te opgeklopt melodrama dat grossiert in goudgebruinde landarbeiders in het Californië van 1946 en zich een vrijpartij in slow-motion veroorlooft. Handelsreiziger Keanu Reeves helpt in de steek gelaten vrouw door zich voor te doen als haar echtgenoot. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

The Pirate Movie (Ken Annakin, 1982, Australië). Toenmalige tieneridolen Kristy McNichol en Christopher Atkins beleven als vrijgevochten jongedame en naïeve piraat een problematische liefde in verfilming van operette `The Pirates of Penzance' van Gilbert & Sullivan (1879). Mengsel van jongensboekavontuur, romantiek, musical, slapstick en anachronistische satire volgens de kliekjespanmethode. Fox, 20.30-22.10u., met reclame.

Zwaarmoedige verhalen (Bas van der Lecq, Guido Pieters, Ernie Damen & Nouchka van Brakel, 1975, Ned.). Eerste project van Matthijs van Heijningen is destijds geprezen vierluik naar een bundel van Heere Heeresma waarin hij zijn melancholieke visie op de Hollandse middelmatigheid ventileerde. Met Hugo Metsers als zuinige boekhouder, Lex Goudsmit als knorrige WAO'er, Jon Bluming als werkloze zeebonk en Rijk de Gooyer als postbode die visser Johnny Kraaykamp op zijn reis naar het dodenrijk begeleidt. Ned.1, 22.58-0.23u.

Luna Park (Pavel Loengin, 1992, Frankrijk/Rusland). Tweede film van de regisseur van Taxi Blues (1990) is grimmig, soms surrealistisch portret van een rechts-extremistische skinhead annex jodenhater in het ontheemde Rusland van na de perestrojka. Duitsl.2, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.

Mat / De moeder (Vsevolod Poedovkin, 1926, Rusland). Zwijgende klassieker van debuterende Poedovkin naar roman van Stalins favoriete auteur Maksim Gorki, over opstandige moeder ten tijde van de eerste voorzichtige uitingen van verzet van de onderdrukte arbeiders in 1905. Opmerkelijke montage-experimenten maken de film overigens niet minder humaan. Vertoningsverbod destijds door de burgemeester van Amsterdam leidde tot de oprichting van de besloten Filmliga. Duitsl.1, 0.50-2.00u., zwart-wit, zwijgend.

Rembrandt (Hans Steinhoff, 1942, Duitsland). Zie Film-vooraf. Morgen, Duitsl.1, 10.20-12.00u., zwart-wit.

Vater, Mutter und neun Kinder (Erich Engels, 1958, West-Duitsland). Komisch vehikel voor Heinz Erhardt. Brave bakker met negen kinderen maakt onschuldig slippertje. Morgen, Duitsl.2, 14.30-16.00u., zwart-wit.