Schrijver en slavist Karel van het Reve (77) overleden

De schrijver en slavist prof. dr. Karel van het Reve is vanmorgen op 77-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij leed al geruime tijd aan de ziekte van Parkinson. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt.

Van het Reve was van 1957 tot 1983 hoogleraar in de Slavische letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij was ook een bekend auteur. In 1959 publiceerde hij de sleutelroman Twee minuten stilte over het universitaire leven. Zijn tweede roman was Nacht op de kale berg. Hij publiceerde essays over de Sovjet-Unie, het communisme en de Russische literatuur en vertaalde Russische boeken. In de jaren zeventig publiceerde hij columns onder de naam Henk Broekhuis in NRC Handelsblad.

Van het Reve kreeg een groot aantal prijzen. In 1978 kreeg hij de Nijhoff-vertaalprijs en een jaar later de prestigieuze P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Eerder had hij al de Dr. Wijnaents Franckenprijs (1974) ontvangen voor zijn bundel Het geloof der kameraden, over zijn afkeer van het marxisme en het Russische systeem. Van 1967 tot 1968 was hij correspondent voor Het Parool in Moskou. In 1970 ontving hij de Lucas Ooms-prijs voor journalistiek.

Karel van het Reve kwam uit een communistisch gezin – hij is de broer van de schrijver Gerard Reve die het gezin beschreef in de roman De Avonden – maar zwoer het communisme aan het eind van de jaren veertig af, nadat zijn vader uit de partij was gezet. Grote, polemische onderwerpen heeft Van het Reve nooit geschuwd. In 1978 leverde hij felle kritiek op de literatuurwetenschap in zijn Huizingalezing Het raadsel der onleesbaarheid en deed daarmee veel stof opwaaien onder literatuurwetenschappers en -critici. Vier maanden geleden is Ger Verrips, voormalig redacteur van De Waarheid, begonnen met een onderzoek voor een biografie van Van het Reve. Hij kreeg daarvoor nog alle medewerking van de hoofdpersoon. Uit de `Achterafs', columns die hij voor Het Parool schreef, verschijnt voor de zomer een selectie bij uitgeverij Van Oorschot.

DE DRAAD21