Scholte vervolgd wegens smaad

Kunstenaar Rob Scholte staat volgende week vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam terecht op verdenking van smaad. Hij heeft vanaf 1996 in diverse kranten en televisieprogramma's gezegd dat de Amsterdamse dichter Koos Dalstra verantwoordelijk was voor de bomaanslag waarbij Scholte in 1994 zijn beide benen verloor.

De kunstschilder heeft een schikkingsvoorstel van justitie, een boete van 3.000 gulden, niet betaald. Daarvoor had hij tot 1 maart de tijd. Het OM is daarom overgegaan tot vervolging. Scholte verklaarde eerder er niets voor te voelen de zaak af te kopen. De aanslag op Scholtes leven, op 24 november voor de deur van zijn atelier in de Amsterdamse Jordaan, is nooit opgehelderd. De kunstenaar heeft zelf theorieën ontvouwd, waarin hij Dalstra en ook fotograaf Paul Blanca als daders aanwees. Advocaat W. Anker, die Dalstra vertegenwoordigt, zal tijdens de zitting schadevergoeding eisen. Hoe hoog dat bedrag is, wil hij nog niet kenbaar maken. ,,Scholte heeft mijn cliënt beschuldigd van poging tot moord'', zegt hij, ,,dat is het op een na zwaarste verwijt dat je iemand kunt maken. Bovendien blijft Scholte maar doorgaan met zijn beschuldigingen.'' (ANP)