Schadevergoeding Bayer aan boeren

De Nederlandse rundveehouderijsector en fabrikant Bayer willen op zeer korte termijn de schade afhandelen die melkveehouders hebben geleden na het gebruik van een entstof die was besmet met het bvd-virus (bovine virus diarree). Dat is gisteren tussen beide partijen afgesproken tijdens een bijeenkomst in Lelystad.

Als gevolg van de ziekte, die is geconstateerd op elf bedrijven, zijn in totaal 135 koeien doodgegaan. In alle gevallen was op deze bedrijven ingeënt tegen koeiengriep (IBR) met de entstof die later besmet bleek te zijn. Die besmetting bleek uit een onderzoek van het instituut ID-DLO in Lelystad. Dat het aantal gedupeerde bedrijven nog beperkt is gebleven, komt omdat er in de betrokken periode betrekkelijk weinig werd geënt. Bayer verricht samen met een onafhankelijk instituut zijn productieproces voor het vaccin.