Ruzie met de schaar

Als Bill Clinton zijn handtekening zet, komt er soms een inktvlek op het papier. De Amerikaanse president is linkshandig en de linkerhand veegt altijd over de zojuist geschreven letters. In de schoolschriftjes van linkshandigen stond vroeger vaak de beoordeling `slordig' onder het dictee. Het gekrabbel werd bestraft met een tik van de lineaal op de `foute' hand. En ook nu nog krijgen op sommige scholen linkshandige kinderen een rood kruis op hun linkerhand.

Linkshandig werd een synoniem voor onhandig. Die dubbele betekenis hebben bijvoorbeeld de Franse woorden gauche of maladroit. Wie bij ons twee linkerhanden heeft, is een sukkelaar. Nee, voor een linkshandige is het leven vaak geen pretje. Bij het eten stoten andermans ellebogen het brood van je vork en het schenktuitje van de steelpan zit altijd aan de verkeerde kant.

Christine Mathy weet er alles van. Haar man is linkshandig en hij had regelmatig ruzie met de blikopener, de kurkentrekker en vooral met de schaar. Twee maanden geleden begon ze samen met haar vriendin een bedrijfje, Bongo genaamd, dat uitsluitend artikelen verkoopt voor linkshandigen. Scharen en messen zijn de meest gevraagde voorwerpen uit het assortiment. Maar er zijn ook kleurboeken, waarbij het voorbeeld aan de rechterkant staat, zodat de kinderarm de afbeelding niet bedekt. Voor Clinton en linkshandige lotgenoten zijn er pennen met een afgeronde punt waarbij de inkt snel droogt.

Eigenlijk kun je bij Bongo alles bestellen. Bowlingballen, vishengels, golfclubs, voor alle specifieke wensen wordt een oplossing gezocht. Zo vroeg een fotograaf die door een ongeval zijn rechterhand had verloren om een camera die alleen met de linkerhand bediend kon worden. Een ander voorbeeld is de linkshandige kapper die met de speciale schaar beter kan knippen. De artikelen komen vooral uit Engeland en de Verenigde Staten waar, volgens Christine, de linkshandigen serieuzer worden behandeld dan bij ons.

Bongo werkt als een postorderbedrijf, maar zou in de toekomst tot een echte winkel kunnen uitgroeien. Christine Mathy en Vanessa Colle hebben hun handen vol aan de bijna veertig vaste klanten. Dat kunnen er veel meer worden, want één op de tien mensen is linkshandig en dat betekent alleen al in België, waar Bongo gevestigd is, ruim een miljoen potentiële klanten. De dankbaarheid is groot, weet Christine. Toen een oude dame een voor haar geschikte schaar in handen kreeg, besefte ze wat ze al die jaren had gemist. Ze had het gevoel alsof ze haar leven lang haar handschoenen had verwisseld.

Behalve de verkoop van producten wil Bongo lezingen en tentoonstellingen van linkshandige kunstenaars organiseren, het liefst met een bekende linkshandige Belg als middelpunt. Bill Clinton, Robert de Niro, Paul McCartney en John McEnroe zijn al voor hun linksgeaardheid uitgekomen, maar tot op heden doen beroemde Belgen er het zwijgen toe.

Bongo, Goutstouwersstraat 4, 1651 Lot, België. Telefoon en fax: 003223615591

    • Piethein Burmanje