Rijden en condoleren

Lijsttrekker Charles de Haas van Onafhankelijke Partij Drenthe (OPD) ging gisteren voor het laatst met zijn 27 jaar oude oranje Citroen Mehari op pad om het offensief in te zetten. Met dat oude beestje is hij de laatste weken door de provincie getrokken om met mensen te praten en stemmen te winnen. In november heeft hij het roer moeten overnemen van fractieleider en beoogd lijsttrekker Gaasbeek, die door een herseninfarct was getroffen.

Slecht geslapen heeft De Haas, die van beroep rij-examinator in Assen is, de nacht voor de verkiezingen niet. ,,Ik ben zeer ontspannen mijn bed ingegaan en ook er weer uitgegaan. Ik heb vanmorgen eerst wat telefoontjes gedaan en rustig koffie gedronken met mijn vrouw.'' Het is een dag van uitersten voor De Haas. Enerzijds de hoop op succes in de verkiezingen, anderzijds het verlies van een dierbare vriend. ,,Ik heb vanmiddag de familie gecondoleerd. Hij is plotseling overleden aan een hartstilstand.''

Over de verkiezingen is hij overdag hoopvol. ,,Vijf à zes zetels moeten er in zitten. Wij zijn de enige partij die echt campagne heeft gevoerd'', legt hij uit. Door de grote partijen werd wat lacherig gedaan over de OPD. De partijen verweten de OPD voor de makkelijke weg gekozen te hebben door in te haken op het asielzoekersprobleem.

Aan het eind van de avond is De Haas tevreden. Al is het niet het aantal zetels geworden waarop hij hoopte. De OPD bleef steken op drie zetels.