Reizen

Springbreak

Met zwetend voorhoofd het eindexamen afgerond en geen zin in nerveus blijven wachten op het resultaat? Van 29 mei tot 5 juni heeft Spring Break, The Final Party plaats aan de Spaanse Costa Brava. Eindexamenkandidaten van alle schoolniveau's kunnen zich een week lang ontspannen in Santa Susanna. Met een bus worden de feestgangers naar Spanje vervoerd, slapen kan in hotel, appartement, blokhut of tent. De kosten zijn respectievelijk ƒ549, ƒ489, ƒ399 en ƒ389. De aanstaande ex-scholieren kunnen zich vermaken aan het privé-strand. Naast zon, zee, drank en veel muziek zijn er ook programma's: work out,beachgames, trips naar Barcelona, BBQ-parties, een kroegentocht naar Lloret de Mar en een Miss en Mister Spring Breakverkiezing. Thuiskomst nog voor de bekendmaking van de resultaten.

*Spring Break, Heemraadssingel 199, 3023 CB, Rotterdam. Tel: 010-4778849 of www.springbreak.nl.

Wijnwandeltocht

Wijnliefhebbers die ook graag wandelen, kunnen beide hobbies combineren op een wijnwandeltocht. Voor ƒ1.245 beginnen op 23 mei, 8 aug en 24 sept wandeltochten van een week door de Elzas. De standplaatsen zijn de dorpjes Itterswiller, Rouffach en Dambach. Er wordt zeven nachten overnacht in familiehotels op basis van logies/ontbijt en kamers met douche/wc. De wandeltrajecten hebben een lengte van 15-20 km en eindigen met een wijnproeverij. Dit gebeurt in gerenommeerde domeinen, waar kennisgemaakt wordt met de wijnen van de Elzas. Dit zijn bijna zonder uitzondering wijnen van één druivensoort zoals Sylvaner, Gewürztraminer, Riesling, Tokay Pinot Gris. De wandelroutes voeren door wijngaarden, heuvels, bossen en een enkel stadje. Eén dag is gereserveerd voor eigen activiteiten. Vervoer naar de Elzas is voor eigen rekening, éénpers-kamer ƒ150 extra.

*WijnWandeltochten. Inl 070-3620707.

Kleurbanden

Fietsen zijn te koop in een heel spectrum aan kleuren. De banden daarentegen zijn altijd in het vertrouwde zwart of een enkel keertje wit. Bandenfabricant Vredestijn brengt daar nu verandering in met de introductie van de Off Black fietsbandenlijn. Modebewuste fietsliefhebbers kunnen nu rondrijden met groene, gele, blauwe of rode banden. Volgens de producent is er geen kwaliteitsverschil tussen de gekeurde banden en de zwarte.

*Vredestijn Off Black banden, afhankelijk van de maat tussen ƒ44,95 en ƒ79,95. Te koop in de betere fietswinkels.

Ierland

Wie heeft besloten om met vakantie naar Ierland te gaan zonder een goed idee te hebben naar welke plek, kan ideeën opdoen op de Ierland vakantiemarkt. De vakantiebeurs wordt za 6 en zo 7 maart gehouden in het Nederlands Congres Centrum te Den Haag. Op de beurs zijn zeventig informatiestands over verschillende Ierse gebieden. Ter vermaak zijn er muziekgroepen die Ierse muziek en dans brengen om alvast in de stemming te komen. Ierlandgangers die vertrekken om aldaar te gaan vissen of golfen kunnen bij de visdemonstraties of bij de golfinstructeur terecht. Het entreebewijs dient als lot waarmee een reis naar Ierland is te winnen.

*Ierland vakantiemarkt, Congres Centrum, Den Haag, 6/7 mrt van 10-17u. Entree:ƒ5, kinderen gratis.

Kleine campings

Veel kampeerders gaan niet alleen voor de buitenlucht, maar ook voor de rust. Voor de steeds groter groeiende groep kampeerders die bij voorkeur op boerencampings overnacht, heeft de ANWB de gids `kleine campings' uitgebracht. Het betreft voornamelijk boerencampings waar niet meer dan veertig plaatsen zijn. Andere eisen zijn dat er minimaal één toilet, wastafel en douche met warm water moet zijn. Een uitzondering vormen de natuurkampterreinen. In de gids staan meer dan duizend campings in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Beknopt en met gebruik van symbolen wordt aangegeven over welke faciliteiten de camping beschikt, wat de prijs is en of de camping fraai danwel rustig ligt.

*Kleine Campings, ANWB, ƒ14,95.

Kastelenroute

Voor een overdaad aan kastelen en burchten hoeven liefhebbers niet helemaal naar de Loire af te reizen. Vlak over de Nederlandse grens, in de Belgische provincie Luik, is een kastelenroute van 79 km uitgezet die zowel per auto als fiets te doen is en langs ruim twintig kastelen en burchten voert. De meeste kastelen zijn overigens alleen van buiten te bekijken. Uitzonderingen zijn de kastelen van het pottenbakkerijmuseum in Raeren en Hostellerie `Hof de Draeck' in Teuven. Speciale zeshoekige wegwijzers vereenvoudigen de zoektocht.

*Kastelenroute, informatie bij Belgisch Verkeersbureau voor de Ardennen en Brussel, Kennemerplein 3, 2011 MH, Haarlem. Tel: 0900-2020107.