RAI en Jaarbeurs voor fusie naar minister

De RAI Groep en de Jaarbeurs hebben er gisteren bij minister Jorritsma (Economische Zaken) sterk op aangedrongen hun voorgenomen fusie te bekrachtigen. De twee beurs- en congrescentra vrezen elk afzonderlijk in de internationale concentratiegolf ten onder te gaan. Bovendien wijzen ze de bewindsvrouwe op de negatieve gevolgen voor de economie in de beurssteden.

Ze stappen nu naar het departement omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vorig jaar zomer hun plannen heeft gedwarsboomd. Samen zouden ze een te dominante positie op de binnenlandse markt kijgen, zo redeneerde de kartelorganisatie. De wet geeft de minister de mogelijkheid om toch een vergunning te geven wegens ,,zwaarwichtige redenen van algemeen belang'', die zwaarder wegen dan de nadelen van concurrentiebeperking als gevolg van de concentratie. RAI en Jaarbeurs delen het oordeel van de NMa niet, omdat deze instelling naar de nationale markt heeft gekeken en niet naar de internationale. (ANP)