Proces fascist in Zagreb na begin onmiddellijk verdaagd

In de Kroatische hoofdstad Zagreb is vandaag het proces begonnen tegen Dinko Šakic, in 1944 commandant van het beruchtste van alle concentratiekampen in de toenmalige nazi-marionettenstaat Kroatië.

De 76-jarige Šakic was zelf aanwezig, hoewel hij gisteren flauwviel in zijn cel en naar het gevangenisziekenhuis werd overgebracht. Maar al na korte tijd werd het proces verdaagd tot 15 maart omdat de beklaagde zich niet goed voelde.

Šakic leidde in 1944 het concentratiekamp van Jašenovac, bijgenaamd `het Auschwitz van de Balkan', waar vele tienduizenden joden, Serviërs, Roma en antifascistische Kroaten zijn vermoord. In de periode waarin hij het kamp leidde werden volgens de tegen hem uitgebrachte aanklacht zeker tweeduizend gevangenen om het leven gebracht. Na de oorlog vluchtte hij met zijn vrouw Nadja – bewaakster in Jašenovac en andere concentratiekampen – naar Argentinië, waar het echtpaar vijftig jaar lang woonde zonder te worden opgespoord. Hij werd vorig jaar gearresteerd en naar Kroatië uitgewezen. Later werd ook zijn vrouw aangehouden, uitgeleverd en in Kroatië in staat van beschuldiging gesteld. Maar op 1 februari werd de aanklacht tegen haar ingetrokken wegens gebrek aan bewijs.

De directeur van het Simon Wiesenthal Centrum, Efraim Zuroff, in Zagreb voor het proces tegen Šakic, zei gisteren dat hij nieuw bewijsmateriaal tegen Nadja Šakic heeft en hoopt op een heropening van de rechtszaak tegen haar. Zijn centrum heeft fel geprotesteerd tegen haar vrijlating. Volgens Zuroff bestaat in Midden- en Oost-Europa ,,weinig politieke wil om lokale nazi's of collaborateurs te berechten.'' Dat geldt volgens waarnemers vooral voor landen als Litouwen en Kroatië, waar zulke processen een pijnlijk verleden van collaboratie met de massavernietiging van joden blootleggen. In Kroatië komt daar nog bij dat de meeste slachtoffers van het Kroatische fascisme in de Tweede Wereldoorlog Serviërs waren – tegen wie de Kroaten net een oorlog hebben uitgevochten en wier positie in het nieuwe Kroatië verre van onomstreden is.

Šakic kan twintig jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden. Hij ontkent elke schuld. (Reuters, AP)