Plastic bloemen aan je vinger

De Nijmeegse galerie Marzee organiseert voor de derde maal de expositie `Sieraden, de keuze van...'. In deze tentoonstelling, die eerder in Amersfoort en Arnhem werd gehouden en later deze maand naar Zwolle komt, treden vijfentwintig vrouwen uit de betreffende stad op als ambassadeur van het moderne sieraad. Idee achter de expositie is dat het moderne sieraad als tamelijk onbekende kunstdiscipline wel wat extra aandacht kan gebruiken. In galerie Marzee zijn zowel de foto's die Ans Dekkers maakte van de vrouwen met de sieraden te zien als de sieraden zelf. De sieraden - de meeste zijn te koop - variëren van eenvoudig en conventioneel (collier, ring en armband van Okinari Kurokawa) tot grappig (een plastic bloemenring van Kirsten Garzareck) en ronduit maf (een ketting van een plastic zakje met ouderwetse kantoorknijper en gedroogde bloemen, getiteld `From the streets of London', van Hans Stofer). Wie iets minder lef heeft, maar toch iets aparts wil dragen, moet eens letten op de sieraden die ontwerpers als Giampolo Babetto en Rike Bartels (ragfijne gouden `kroonluchtertjes' voor in je oor) voor de expositie maakten.

De Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries behoorde omstreeks 1600 tot de Europese top. Het Rijksmuseum heeft een indrukwekkende expositie over De Vries ingericht met zo'n vijftig bronzen beelden, aangevuld met prenten en tekeningen. Vrijwel al zijn beelden stellen naakte personages voor, uit de mythologie en uit het Oude en Nieuwe Testament. Adriaen de Vries, 1556-1626. Keizerlijk beeldhouwer in het Rijksmuseum tot 14 maart. Dag 10-17u.

*Verkoopexpositie `Sieraden, de keuze van Arnhem'. T/m 24 mei. Galerie Marzee, Lage Markt 3/Waalkade 4, Nijmegen. Di t/m vr 11-18u, za 11-17u, laatste zondag van de maand 12-17u. Tel. 024-3229670.

Sieraden

In het artikel Plastic bloemen aan je vinger (in de krant van donderdag 4 maart, pagina 37) staat ten onrechte vermeld dat de expositie `Sieraden, de keuze van Arnhem' wordt gehouden in galerie Marzee in Nijmegen. Dit moet zijn:

het Museum voor Moderne Kunst, Utrechtse weg 87, Arnhem. Inl. 026-3512431