Overname Philips VS vertraagd

VLSI heeft meer tijd nodig om te reageren op het voorstel dat Philips afgelopen vrijdag heeft gedaan om de Amerikaanse chipmaker te kopen. De raad van bestuur wil daarover op 23 maart vergaderen. Philips had van VLSI een reactie geëist voor het slot, gisteren, van de Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq, waar VLSI staat genoteerd.

,,Wij hebben er vertrouwen in dat Philips zich realiseert dat haar bod niet goed afgewogen kan worden binnen de vier werkdagen die als termijn zijn gesteld'', aldus bestuursvoorzitter A. Stein van VLSI. Een woordvoerder van Philips verklaarde vanmorgen dat het bedrijf pas vanmiddag op de bekendmaking van VLSI kan reageren, omdat het in New York adviseurs moet raadplegen. Philips lijkt bereid indien nodig de strijd om VLSI hard te spelen. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde gisteren dat Philips het bestuur van VLSI op een aandeelhoudersvergadering zou willen wippen als dat niet instemt met een overname. VLSI zou tegen een dergelijke aanpak niet erg goed beschermd zijn. Een belegger met 50,1 procent van de aandelen kan het bestuur afzetten. Een harde aanpak van Philips zou niettemin opmerkelijk zijn, omdat de expertise van management en personeel voor technologiebedrijven als VLSI een belangrijk bezit is.

Philips zegt voor de chipmaker 17 dollar per aandeel te willen bieden. Op Nasdaq sloot het aandeel gisteren boven 17 dollar. Een woordvoerder wil niet ingaan op de vraag of Philips een hoger bod wil doen. Bestuursleden van Philips zouden met VLSI al enige tijd gesprekken hebben gevoerd over een eventuele overname. VLSI heeft de boot echter tot op heden afgehouden.