Opkomst in Brabant valt hoger uit

Bij de gecombineerde verkiezingen voor gemeenteraden en Provinciale Staten in Noord-Brabant kwam gisteren iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden stemmen. Het landelijk opkomstgemiddelde bedroeg 45,5 procent.

In de betrokken 29 gemeenten kwam gemiddeld 51 procent van de kiezers stemmen, in de rest van Nederland betrof het gemiddeld 45,5 procent van de kiesgerechtigden.

Wel was het opkomstpercentage in de Noord-Brabantse gemeenten hoger dan bij de raadsverkiezingen vorig jaar in dezelfde gemeenten. De plaatselijke verkiezingen werden gisteren gehouden in het midden en westen van Noord-Brabant als sluitstuk van een gemeentelijke herindeling.

Verhoudingsgewijs het geringst was de animo in grotere steden als Tilburg (41,5 procent), Breda (42,5 procent) en Roosendaal (47,7 procent) waar minder dan de helft van de kiezers een stem uitbracht. Burgemeester J. Stekelenburg van Tilburg, die de afgelopen weken voorop ging in het promoten van de verkiezingen, toonde zich na afloop niet tevreden. ,,Dat kan ook niet. Ik ging voor 50 procent.'' Alleen kleinere gemeenten zoals Alphen (79,9 procent) en Hilvarenbeek (69,7) kenden een hoge opkomst.

Vergeleken met de vorige raadsverkiezingen deden zich naar verhouding weinig verschuivingen voor. In de grotere gemeenten als Breda, Bergen op Zoom, Tilburg en Roosendaal wonnen VVD en, in mindere mate, PvdA. Opvallend was verder de afkalvende steun voor lokale partijen als de Parel van Brabant in Breda en de Roosendaalse Lijst Piet Rampaart.

De coalities in Tilburg en de meeste Midden-Brabantse dorpen blijven stevig in het zadel. Behalve in Hilvarenbeek en Alphen-Chaam gaven de kiezers gisteren hun zegen aan de zittende colleges van B. en W. In Tilburg was de VVD de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen: van 5 naar 8 zetels. Het CDA verloor een zetel, de PvdA won er twee, GroenLinks één. In de gemeente Laarbeek verloor de coalitie de meerderheid, terwijl in Gemert/Bakel de coalitiepartij CDA een gevoelige klap kreeg: de partij verloor daar twee van de tien raadszetels.