Olie-consortium Kaspische Zee mislukt

Het consortium voor oliewinning in de Kaspische Zee dat wordt aangevoerd door BP Amoco heeft gisteren meegedeeld dat er in zijn concessievelden geen commercieel produceerbare hoeveelheden olie zijn aangetroffen. De maatschappijen BP Amoco, Unocal, het Japanse Itochu en het Saoedi-Arabische Delta en het Azerbaidzjaanse Socar hadden een investering van twee miljard dollar (ruim 4 miljard gulden) in het gebied gepland. (AFP)

De keerzijde van de aftrek van de rentekosten is dat over rente-inkomsten en dividenden belasting betaald moet worden, en die komen voor rekening van de aandeelhouder. Als naast de belastingdruk van het bedrijf ook die van de aandeelhouders wordt meegeteld blijkt de belasting over het rendement op vreemd vermogen aardig in de buurt te komen van de andere financieringsvormen. In Nederland, waar het hoogste belastingtarief 60 procent is, is belasting op de vruchten van geleend geld (71 procent) weliswaar lager dan die op het rendement over nieuw kapitaal (87 procent) maar veel hoger dan op het rendement over ingehouden winst (42 procent). Geen wonder dat bij Nederlandse bedrijven winstinhouding het populairst is als financieringsbron.