Monicalewinsky.com moet 50.000 dollar gaan kosten

Voor Internetadressen bestaan veilingen. En de prijzen liegen er soms niet om. Wegens de grote vraag komen er nu mogelijk nieuwe domeinnamen.

Met de handel in Internetadressen valt tegenwoordig goud te verdienen. Het Internetadres Monicalewinsky.com is te koop voor 50.000 dollar. Voor het adres Computer.com vraagt de eigenaar minimaal een half miljoen.

Nu de zakenwereld haar ogen heeft geopend voor de mogelijkheden van het net, is een ware run op goede Internetadressen ontstaan. Een goed adres heeft een korte herkenbare domeinnaam, zodat klanten het makkelijk kunnen vinden. Juist deze adressen zijn schaars.

Kopers en aanbieders van Internetadressen vinden elkaar op speciale `cyber-veilingen'. Op de Internetveiling van domeinnamen URL merchant worden honderden adressen aangeboden. Vraagprijzen worden op deze site niet vermeld. Er geldt een minimumbod van 750 dollar. De meeste adressen gaan voor vijf- tot vijftienduizend dollar over de virtuele toonbank. Adressen kosten er nooit meer dan 75.000 dollar. Bij URL merchant kan rechtstreeks worden geboden. Afgelopen jaar brachten ruim honderdduizend mensen een bod uit.

Adressen eindigend op de topdomeinnaam .com zijn het meeste geld waard. De .com-adressen waren oorspronkelijk bedoeld voor het Amerikaanse bedrijfsleven en zijn inmiddels uitgegroeid tot de internationale standaard. .Com heeft een professionele uitstraling. Wie zonder meer de term `Whitehouse' in het locatievenster van zijn of haar browser typt, vliegt automatisch naar het adres www.Whitehouse.com. Jammer voor de Amerikaanse regering is dat het niet het Internetadres van het Witte Huis is maar van een webpage vol cyber-bloot. Omdat Whitehouse.com prioriteit heeft boven Whitehouse.gov gaat op het Internet de seks boven Clinton.

Iedereen kan in principe adressen eindigend op .com aanvragen. Het volstaat om `Naam.com' in te vullen op de website van een adressenregistrator als InterNIC. Voor 70 dollar wordt het adres `Naam.com' dan eigendom van degene die het laat registreren, tenzij de naam al vergeven is.

Het is niet eenvoudig een originele naam voor een adres te vinden. Creatieve geesten met een vooruitziende blik hebben al veel adressen geregistreerd. Het is dan afwachten of iemand in het adres geïnteresseerd is.

Wegens de grote vraag naar adressen overwegen de registratie-autoriteiten nu nieuwe topdomeinnamen uit te geven. Voorbeelden daarvan zijn .firm voor firma's, .web voor Internetbedrijven en .arts voor culturele activiteiten.

Door de uitgave van nieuwe topdomeinen zou de waarde van .com-adressen in de toekomst kunnen dalen. De uitbreidingsplannen bevinden zich nog in een pril stadium. Voorlopig is het topdomein .com niet aan inflatie onderhevig en kan de aanbieder van `Monicalewinsky.com' geduldig wachten totdat Monica Lewinsky zelf het adres wil gebruiken voor de promotie van haar boek.

Niet iedereen verkoopt aan de hoogste bieder. De Nederlander

F. van Kempen registreerde het adres Linux.com, een domein vernoemd naar het gratis besturingsprogramma dat concurreert met Microsofts Windows. Diverse Amerikaanse bedrijven, waaronder Microsoft, wilden Linux.com kopen, maar Van Kempen verkocht aan VA Research, die Linux een warm hart toedraagt en de site wil ontwikkelen tot informatiebron voor het besturingsprogramma in opmars.

Voor meer informatie: http://monicalewinsky.com/, http://computer.com/, http://www.urlmerchant.com en http://rs.internic.net

    • Kees Kraaijeveld