Meisje van tien jaar meermalen gestoken

Een tienjarig meisje is gistermiddag in Amsterdam-Oost zonder enige aanleiding neergestoken door een 37-jarige verwarde man.

Het meisje werd verscheidene malen in borst en nek gestoken. Ze is met spoed geopereerd en verkeert inmiddels buiten levensgevaar. De man is aangehouden.

Het meisje kwam net uit school en liep met haar oudere zus en een vriendinnetje in de richting van een winkelstraat. De man liep langs, stak op haar in en liep door.

Het meisje bleef zwaar gewond op de stoep liggen. Medewerkers van een bankfiliaal aan de overkant van de straat alarmeerden de politie. Kort na de steekpartij werd de man aangehouden bij een apotheek even verderop, waar hij zijn medicijnen ging ophalen. Hij had het mes nog op zak. Volgens de apotheker maakte de man een verwarde, maar desalniettemin redelijk kalme indruk.

De 37-jarige man, een buurtbewoner, is een bekende van de politie, zegt een woordvoerder. ,,Hij is al geruime tijd onder behandeling van het RIAGG. Wij hielden hem in de gaten.''

Vorig jaar werd hij gearresteerd toen hij, ook zonder aanleiding, met een fles insloeg op het hoofd van een toevallige voorbijganger. Het slachtoffer was ook een jong meisje. Na een paar maanden gevangenis keerde de man weer terug naar zijn woning. De afgelopen maanden is de poltie verscheidene malen bij hem aan de deur geweest, nadat buurtbewoners hadden geklaagd over geluidsoverlast.

Bij een vergelijkbaar incident in maart 1993 sloeg een gestoorde man in Amsterdam-Oost een meisje met een tafelpoot dood.

Daarna werd in de media en in de politiek indringend de vraag aan de orde gesteld of het wel verantwoord is psychiatrische patiënten in een woonwijk te laten wonen.