Lewinsky: `Gebruikt en teleurgesteld'

Miljoenen Amerikanen keken gisteravond naar het eerste vraaggesprek op televisie met Monica Lewinsky.

Vannacht heeft de Amerikaanse tv-zender ABC het eerste vraaggesprek met Monica Lewinsky uitgezonden. De voormalige stagiaire van het Witte Huis onthulde dat ze enkele keren op het punt stond zelfmoord te plegen. ,,Vuil, gebruikt en teleurgesteld'' voelde Lewinsky zich toen president Clinton publiekelijk de relatie met de 25-jarige vrouw opbiechtte.

Enkele citaten.

Excuses:

,,Ik heb excuses aangeboden aan mijn familie en vrienden. Ik zou publiekelijk willen erkennen dat ik me bewust ben van hun lijdensweg tijdens de hele affaire.''

,,Ik heb lang gewacht voordat ik in staat was om tegenover het land te vertellen hoezeer ik spijt heb van mijn aandeel in de beproeving van het afgelopen jaar.''

,,Ik zou niet durven dromen om Chelsea en mevrouw Clinton te vragen me te vergeven. Maar ik zou ze willen laten weten dat ik heel veel spijt heb van wat er is gebeurd en van wat zij hebben moeten doormaken.''

Over Clinton:

,,In mijn voorstelling van hoe Bill Clinton was, denk ik dat hij oprechte wroeging had. Maar denkend aan degene die ik nu zie – honderd procent politicus – vindt hij het volgens mij vooral jammer dat hij is betrapt.''

,,Soms ben ik nog steeds trots op hem, maar soms haat ik hem.''

Over de bandopnames die Linda Tripp maakte:

,,Ik voelde me geplunderd, verkracht en verraden.''

Lewinsky heeft aan speciale aanklager Kenneth Starr moeten beloven dat ze niets publiekelijk zal zeggen over haar verhoor door hem en zijn team. Wel vertelt ze hoe ze zich voelde tijdens de eerste ondervraging:

,,Ik was als versteend. Ik ben nog nooit zo bang geweest. Ik wilde sterven. Ik wilde iedereen in de kamer vermoorden.''

Over zichzelf:

,,Ik weet dat ik nooit meer een affaire zal hebben met een getrouwde man. Daarvoor moet ik bidden. Ik besef nu dat dit is gebeurd omdat ik te weinig gevoel van eigenwaarde had – die een vrouw zou moeten hebben. En dat komt hard aan. Veel van mijn vergissingen en pijn vloeien hieruit voort. Ik denk (...) dat ik veel van iemand kan houden. Ik ben erg loyaal. Ik denk dat ik intelligent ben. Ik heb het gevoel dat er het afgelopen jaar een verkeerd beeld van mij is geschetst. Ten onrechte.''

Over wat zij later tegen haar kinderen zal zeggen:

,,Mommy made a big mistake.''

(AP, Reuters)