Landelijke politici over de Statenverkiezingen

Reacties van premier Kok en fractieleiders op de uitslag van de ProvincialeStatenverkiezingen van gisteren.

VVD-fractievoorzitter Dijkstal: ,,Na de verkiezingen van vorig jaar sprak iedereen over een linkse meerderheid. Nu hebben we geloof ik weer een rechtse meerderheid. Ik zie niet in hoe deze uitslag bedreigend zou kunnen zijn voor de coalitie. Een van de partijen moet er belang bij hebben de coalitie op te blazen, maar dat belang is er niet.''

PvdA-leider en premier Kok: ,,Het is de derde overwinning op rij. Toch valt de uitslag tegen, in vergelijking met de verwachtingen. Dat is te wijten aan de extreem dramatisch lage opkomst. Het kabinet is niet aan de orde. Kort en goed: we hebben winst behaald, maar het kan nog beter. Zaak is nu dat we de rug recht houden en wat harder gaan fietsen.''

PvdA-fractieleider Melkert: ,,Ik verhul niet dat bij dat mooie geluid en de opgaande lijn ook de lijn van de lage opkomst te zien is. Ik vind het ook jammer als democraat. Het gaat toch om het mandaat dat de vertegenwoordiger geboden wordt door zoveel mogelijk kiezers.''

D66-leider De Graaf: ,,Het verlies is rottig, heel vervelend. Kennelijk hebben D66'ers een extra appèl nodig. Er moet iets op het spel staan, een kabinet of zo. Wij zullen de regeringsverantwoordelijkheid zo goed mogelijk dragen. Daar word ik graag op afgerekend bij de volgende verkiezingen.''

CDA-leider De Hoop Scheffer: ,,We hebben bewust voor een regionale campagne gekozen en hebben ons buiten het grote geweld van de coalitiepartijen gehouden. Tienduizenden CDA'ers hebben zich in al die provincies de benen uit het lijf gelopen. Deze uitslag is een enorme morele opkikker voor ons om door te gaan. We zijn een springlevende vitale partij. De coalitiepartijen hebben met modder gegooid. Maar het CDA heeft dit op eigen kracht gedaan. De opkomst was laag, maar de trouwe CDA-kiezer was gemotiveerd. Die heeft gestemd.''

GroenLinks-leider Rosenmöller: ,,Het is een werkelijk fantastische uitslag. De coalitie wankelt. We moeten nu zien of we het vastgeroeste provinciale bestuur kunnen openbreken en of er een stap kan worden gezet naar een meer sociale en groene provincie. Daar zullen we voor knokken.''

SP-leider Marijnissen: ,,De lage opkomst is een reden om de opkomstplicht weer in te voeren. De opkomst blijft maar dalen, vooral omdat gewone mensen steeds minder gaan stemmen. Mijn pleidooi voor herinvoering van de opkomstplicht komt uit onverwachte hoek, want de SP profiteert van een lage opkomst. De SP-kiezer is doorgaans wat gemotiveerder om naar de stembus te gaan dan de gemiddelde kiezer. Bij elke verkiezing verdubbelen we onze uitslag.''

RPF-leider Van Dijke: ,,We doen iedere verkiezing een stapje erbij. We groeien gestaag, in een seculiere omgeving. De coalitiepartijen hebben een bepaald soort campagne gevoerd, hebben de suggestie gewekt alsof asielzoekers het enige probleem in Nederland zijn. De Provinciale Staten hebben geen rol gespeeld. De coalitie heeft zich uitgesloofd om ervoor te zorgen dat de mensen niet gingen stemmen.''