Japanse minister grote fan van Schwarzenegger

Is de Japanse minister van Justitie, Shozaburo Nakamura, wel of geen fan van de Oostenrijkse filmster Arnold Schwarzenegger? Deze vraag kreeg de minister gisteren in het parlement van de oppositie voorgelegd. Het antwoord luidt `ja'.

Een reeks incidenten kleurt Nakamura's ministerschap en de laatste verdenking luidt dat hij officiële documenten met Schwarzeneggers handtekening achterover heeft gedrukt. Schwarzenegger arriveerde enige maanden geleden in Japan zonder paspoort – het was ,,gestolen'' – waarop hij van de minister toestemming kreeg toch het land binnen te komen. De acteur moest alleen even wat documenten invullen. Deze documenten nu zijn verdwenen. Nakamura heeft ze in handen gehad, maar bij het verantwoordelijke kantoor van het ministerie zijn ze nimmer gearriveerd. Nakamura geeft de schuld aan een secretaresse, maar de oppositie verdenkt Nakamura ervan de documenten met handtekening voor zichzelf te hebben gehouden. Toen Schwarzenegger het land binnen wilde, zei de minister al dat zijn vrouw en dochter hem ,,zouden hebben vermoord'' als hij de populaire acteur daarvoor geen toestemming had gegeven.

Nakamura kwam afgelopen januari in het nieuws door opmerkingen over de Amerikaanse oorsprong van Japans grondwet, die het land verbiedt een `normaal' leger te hebben. Ook kwam Nakamura eerder in opspraak omdat hij zijn macht als minister voor privédoeleinden zou hebben gebruikt in een conflict over een hotel dat in zijn bezit is.

De oppositie toonde gisteren in het parlement een lijst van acht incidenten. Binnen de regerende Liberaal Democratische Partij klinken geluiden dat Nakamura's aanblijven in gevaar is, zo blijkt uit berichten in de Japanse pers. Ook premier Keizo Obuchi moest gisteren in het parlement erkennen dat Nakamura's uitleg van het laatste incident ,,niet helder'' is.