Internationale beurzen

LONDEN

De oplopende koersen van Shell en Amoco trokken vanochtend in Londen de FTSE-index omhoog omdat de prijs van een vat ruwe olie van 159 liter op de wereldmarkt, die op het dieptepunt tot onder de tien dollar was gedaald, weer tekenen van herstel begint te vertonen. De FTSE-index klom daardoor na het middaguur 26,6 punten naar 6074,9. Beleggers toonden zich echter afwachtend door de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar morgen werkloosheidscijfers worden gepubliceerd. Die kunnen weer een indicatie vormen of er een renteverandering zal optreden in 's werelds grootste economie.

Frankfurt

De DAX-index in Frankfurt bewoog zich voor de tweede achtereenvolgende dag in neergaande lijn. Na het middaguur had de DAX 60,36 punten ingeleverd op 4637,31. De grootste daler onder de hoofdfondsen was Deutsche Telekom, dat relatief zwaar meeweegt in de DAX. Telekom noteerde door winstnemingen van beleggers 2,5 procent lager. Volkswagen en BMW behoorden tot de stijgers vanwege oplopende verkopen in de Verenigde Staten.

PARIJS

In Parijs steeg de CAC 32,65 punten naar 4036,81 doordat een aantal hoofdfondsen belangrijk hoger noteerde. De oliefondsen Elf Aquitaine en Total profiteerden van een hogere prijs op de wereldmarkt voor ruwe olie, Eurotunnel kwam met een winstbijstelling naart boven en wapenfabrikant Thomson ging zelfs 5,6 procent omhoog nadat British Aerospace bekend maakte dat het in Thomson wel een geschikte fusiepartner ziet.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag licht hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 13,09 punten (bijna 0,1 procent) tot 14.183,54. De stijging was te danken aan het dalen van de koers van de yen, wat gunstig is voor Japanse bedrijven die op export zijn gericht. De meeste aandelen van deze bedrijven gingen dan ook omhoog.De beurs van Hongkong ging opnieuw omlaag. Het verlies bedroeg vandaag 0,1 procent. In Australië gingen de aandelenkoersen met gemiddeld 0,16 procent omlaag.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is gisteren iets lager gesloten. De Dow Jones-index ging omlaag met 21,73 punten (0,23 procent) tot 9275,88. De belangrijke oorzaken van de daling vormden de lagere obligatiekoersen en lagere noteringen van een aantal softwarebedrijven.

De beursindex was moeilijk in beweging te krijgen. Door de lage omzetten schommelde de graadmeter een tijdlang rond het slot van dinsdag, maar later kreeg de negatieve stemming de overhand. De obligaties gingen naar beneden omdat het Duitse schuldpapier onder druk stonden. Plannen voor belastinghervorming in Duitsland zette vooral de verzekeraars aan tot verkopen. De softwarefondsen deden het slecht doordat de beleggers uitgaan van minder hoge verwachtingen koesteren voor deze bedrijfssector.

Luna Park (Pavel Loengin, 1992, Frankrijk/Rusland). Tweede film van de regisseur van Taxi Blues (1990) is grimmig, soms surrealistisch portret van een rechts-extremistische skinhead annex jodenhater in het ontheemde Rusland van na de perestrojka. Duitsl.2, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.