Het Debat

,,Meneer De Hoop Scheffer, die overwinning ligt niet aan u, want ze konden u in de provincie niet gebruiken.''

,,Inderdaad is deze klinkende overwinning te danken aan de provinciaaltjes in het land. Mijn dank, mijn dank. Ze hebben zich de benen uit het lijf gerend. Hele bejaardentehuizen op transport gezet naar de stembus. Maar vergeet niet, er kwam ook steun uit Den Haag, dat wil zeggen van ons. Van ons persoonlijk. Wij gingen ertegen aan. Vandaar dat wij zo'n dikke laag pancake op ons gezicht hebben laten smeren, want aan de wintersport zijn wij niet toegekomen. En laat nu niemand nog zeggen dat wij het niet kunnen. Dat willen wij voortaan nooit meer horen. Eén komma vier procent winst, wij zijn geslaagd voor de oppositietest. Rotte Brabantse tomaten, Limburgse drek, sluwe opzetjes van Melkert, we zijn altijd blijven lachen. Die grimas begint onderhand pijn te doen. Laat ons nu maar eens regeren, want daar kunnen die anderen niets van. Haal ons hier uit, alstublieft. Dan zult u nog eens wat zien.''

,,Maar meneer Witteman, meneer Witteman, laat mij nou eens uitpraten, meneer Witteman.''

,,Ik ben zo bij u meneer Melkert. En mijnheer Rosenmöller, u moet ook blij zijn?''

,,Ja, u ziet, de knapste jongen heeft gewonnen. Ik heb mij snoezig aangekleed vandaag, driedelig streepjespak, open boord, leuke krullen. Ik trek de stemmen hier. Vandaar dat ik die beperkte zittingstermijn langs democratische weg ga laten schrappen. Ik heb namelijk het elixir voor de eeuwige jeugd. Ik ben een wandelende reclame voor groen en gezond. Als u mij laat regeren, wordt u allemaal zo, dat beloof ik.''

,,Meneer Witteman.''

,,Ja, u komt nog aan de beurt meneer Melkert''

,,Meneer Dijkstal, hoe vond u nu die ruzie tussen Bolkestein en Melkert over de asielzoekers?''

(Dijkstal sluit de ogen, repeteert wat hij gaat zeggen en Melkert kijkt hem van opzij aan met priemende blik) ,,Ik durfde Bolkestein daar niet over te bellen, want de oude baas kan wel eens knorrig zijn. Dus heb ik zomaar in het wilde weg voor een microfoon gezegd dat ik het genoeg vond zo. Ik kan Melkert en Bolkestein allebei goed begrijpen.''

,,Maar Bolkestein is uw eigen fractiegenoot?''

,,Ik kan ze allebei goed begrijpen. En daarmee heb ik de crisis in het land bezworen. Melkert en ik kunnen goed overweg. Wij hebben daarom vandaag dezelfde stropdas aan, rood met witte stippen, en dezelfde blazer.''

,,Meneer Witteman, het is misschien goed...''

,,Ja meneer Melkert, wat is uw reactie?''

,,Met dat idee om 23.000 Bosnische asielzoekers over de grens te zetten had vriend Dijkstal mij een prachtkans gegeven. Die kon ik niet laten liggen. (Plotseling wordt het pikkedonker en we zien slechts zijn gezichtscontouren). Ik moest de VVD rechts inhalen op het gebied van de asielzoekers, maar nu kon ik het toch weer keurig links doen. Fantastisch.''

,,Maar uw verkiezingswinst was mager.''

,,Ja, onze mensen kwamen niet opdagen.''

,,Ligt dat niet aan u? Bent u niet gezakt?''

,,Nee, ligt niet aan mij. Gooi dat hele zootje bij elkaar, gemeente, provincie, noem maar op. Laat Kok nou maar doorregeren. Mijn tijd komt.''

,,En bij u ging het helemaal mis, meneer de Graaf?''

,,Ik heb er maar een pilsje op gedronken. Maar we blijven regeren. We blijven regeren, we blijven regeren. Realisatie van idealen, re-ali-sa-tie van i-de-a-len, ook al weet ik niet precies meer welke.''

,,Nee, wij zijn aan de beurt. Vandaag al kunnen wij christenen regeren, nee gisteren, eergisteren, vorige week, twee, nee tweeduizend jaar geleden.''

,,Neem ons, een regering van groentjes voor een nieuwe heilstaat.''