Gennep biedt D66 een lichtpuntje

Gennep blijkt een bolwerk van D66. Gisteren bracht 35,4 procent van de kiezers een stem uit op de sociaal-liberalen. Een winst van 25,5 procent vergeleken bij de Statenverkiezingen van vier jaar geleden. In Zevenaar leed D66 haar grootste verlies. De partij verloor 8,9 procent. Het CDA wist in Tubbergen 74 procent achter zich te krijgen. In Rozendaal behaalde de VVD haar beste resultaat: 55,7 procent stemde liberaal. De PvdA scoorde het best in Menterwolde: 43,6 procent. In Wageningen behaalde GroenLinks haar beste resultaat (24,6 procent). RPF, SGP, en GPV domineerden in Genemuiden, waar 65 procent zijn stem op deze partijen uitbracht. In Oss stemde een op de vijf kiezers op de SP. (ANP)

De kiezers die nu wat teleurgesteld waren in PvdA en D66 konden zo makkelijk overstappen naar het CDA dat als oppositiepartij geen nadeel ondervindt van de verslechterde stemming. ,,De mensen die destijds het CDA hebben verlaten, zijn natuurlijk altijd dicht tegen de partij blijven aanzitten. Er was niet veel nodig om ze weer terug te duwen. Het falen van PvdA en D66 was genoeg.''