FILMS

L'Eternité et un jour

Met de Gouden Palm onderscheiden elfde film van Theo Angelopoulos laat stervende Griekse dichter (Bruno Ganz) door zijn verleden dwalen en ontdekken dat hij altijd net zo'n buitenstaander geweest is als een Albanees illegaaltje, over wiens lot hij zich ontfermt. Geraffineerd spel met tijd en geluid leidt tot enkele onvergetelijke scènes. In: Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Lola rennt

In de derde film van de Duitse regisseur Tom Tykwer, rent een roodharig meisje driemaal door Berlijn. De ene keer is ze op tijd om haar vriendje van een wisse dood te redden, de andere keer te laat en de derde keer is er weer een door het toeval ingegeven einde. Aanstekelijke collage van filmtechnieken; Lola rent zowel in kleur als zwart-wit, op video, op 35 mm en in een tekenfilm. In meer dan 9 theaters.

Op eigen houtje

Deense kinderfilm van Lone Scherfig, winnaar van Cinekid Award 1998, laat zien hoe een tienjarige jongen voor zijn twee jongere halfzusjes zorgt, wanneer hun moeder weer eens een weekje de gevangenis in moet en de mevrouw van de kinderbescherming effectief om de tuin geleid is. Treurig, maar niet larmoyant. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis.

Psycho

Gus Van Sant maakte een getrouwe kopie van Alfred Hitchcocks Psycho, nu in Hopperachtige kleuren, maar met dezelfde muziek van Bernard Herrmann, terwijl cameraman Chris Doyle de opdracht kreeg zijn voorganger nauwgezet te volgen. Het resultaat is aangenaam tijdloos en volstrekt krankzinnig, waarbij de uitgekiende vormgeving de hand van de kunstschilder verraadt die Van Sant vroeger was. In meer dan 10 theaters.

State of dogs

De ziel van een doodgeschoten straathond in Oelan Bator zweeft boven stad en steppe, aarzelend of hij wil reïncarneren in een mens. Geheel uit documentaire impressies opgebouwde poëtische vertelling van de Belgische antropoloog Peter Brosens en de Mongoolse televisiejournalist Dorjchandyn Toermoench verrast en imponeert. Amsterdam: Kriterion /Studio K. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster.

En verder

Abeltje in meer dan 84 theaters; Aprile Delft: Lumen; The Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Den Bosch: Cinema Parade; Elizabeth in meer dan 11 theaters; Festen in meer dan 18 theaters; The Ice Storm Maastricht: Ciné K; Lock, Stock & Two Smoking Barrels Amsterdam: Kriterion/Studio K. Stadskanaal: Smoky. Utrecht: City/Movies. A Perfect Murder Amsterdam: City; Den Haag: Pathé Scheveningen; Madeline Amsterdam: The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Camera/Studio. Wageningen: Molenstraat. De Poolse Bruid Tilburg: Cinecitta; Saving Private Ryan Amsterdam: City. Arnhem: Euro Cinema. Den Haag: Metropole. Vlissingen: Cine City; The Truman Show Amsterdam: The Movies. Bergen op Zoom: Cinemactueel. Cuyk a/d Maas: Bios Cuijk. Roosendaal: City. Utrecht: City/Movies. Winter' 89 Amersfoort: De Lieve Vrouw. Groningen: Poelestraat.