Eigen regering Noord-Ierland uitgesteld

De Britse regering heeft stilzwijgend de periode verlengd waarin de Noord-Ierse partijen overeenstemming moeten bereiken over ontwapening en een regeerakkoord.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, gaf gisteren aan dat zij niet langer vasthoudt aan 10 maart als ultieme datum voor de overdracht van bevoegdheden van het Britse parlement in Westminster aan de nieuwe Noord-Ierse assemblee. Op die datum zou ook de Noord-Ierse `regering' onder leiding van David Trimble formeel met haar werk moeten beginnen.

De onderhandelingen daarover zitten muurvast omdat Trimble eist dat het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) een begin maakt met ontwapening vóór Sinn Féin, de politieke vleugel van de IRA, ministersposten in de regering kan opeisen. Sinn Féin weigert daarmee in te stemmen.

Volgens Mowlam is het bereiken van een akkoord ,,allereerst een taak voor de partijen zelf'', waarbij 10 maart als uiterste datum wijkt voor een tijdstip ,,misschien ergens aan het eind van de maand'', zei ze gisteren. Uitstel zou ruimte bieden aan een interventie door de Amerikaanse president Clinton. Deze heeft de leiders van de Noord-Ierse partijen naar Washington uitgenodigd op de Ierse nationale feestdag, Saint Patrick's Day (16 maart).

Mowlam heeft eerder gesuggereerd dat de `echte' toets voor een regeerakkoord de eerste verjaardag van het Goede Vrijdag-akkoord is (dit jaar op 2 april), een dag met een veel hoger symbolisch gewicht.

Intussen zijn er geen tekenen dat beide partijen hun standpunten willen wijzigen. Martin McGuinness, tweede man van Sinn Féin, sloot afgelopen weekeinde opnieuw categorisch ontwapening uit.

Aankomend premier Trimble houdt vol dat de weigering het gebrek aan goede wil bij de IRA tekent, ook al noemt het Goede Vrijdag-akkoord ontwapening niet als noodzakelijke voorwaarde voor het begin van een regering.

Een meerderheid van de protestanten steunt Trimble in die stelling en zou het Goede Vrijdag-akkoord – bij een nieuw referendum – nu verwerpen, zo bleek uit een vanochtend gepubliceerde opiniepeiling van de BBC. Veertig procent van de protestanten en twintig procent van de katholieken gelooft dat het akkoord onder de ontwapeningskwestie zal bezwijken. De cijfers komen temidden van een nieuwe golf van geweld door protestantse paramilitairen. Mowlam verbood gisteren twee recent opgekomen loyalistische groepen: de Red Hand Defenders en de Orange Volunteers.