Duitser toch geëxecuteerd

In Arizona is vannacht een 37-jarige Duitser geëxecuteerd in de gaskamer, ondanks protesten uit Duitsland. Walter LaGrand werd in 1984 ter dood veroordeeld voor de moord op een bankemployé. Zijn broer Karl werd vorige week ter dood gebracht voor hetzelfde misdrijf. De Duitse regering probeerde gisteren via het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de executie tegen te houden, met het argument dat LaGrand geen consulaire bijstand heeft genoten. De gouverneur van Arizona, Jane Hull, wilde echter niet van uitstel weten. Een Amerikaanse federale rechtbank bepaalde gisteren nog dat de gaskamer een ,,wrede en ongebruikelijke straf'' was en dat de doodstraf op een andere manier moest worden uitgevoerd. Maar het Hooggerechtshof vernietigde die uitspraak, hetgeen de weg vrijmaakte voor executie. (Reuters, AP)