Directeur gevangenis weg na intimidatie gevangenbewaarders

P. Koehorst, de omstreden directeur van de extra beveiligde gevangenis Nieuw-Vosseveld in Vught, wordt overgeplaatst. Dat schrijft minister van Justitie B. Korthals in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Korthals heeft onderzoek uitgewezen dat directeur Koehorst ,,enkele malen grenzen heeft onverschreden die hij in acht behoort te nemen.'' Zo heeft de gevangenisdirecteur zich ondermeer schuldig gemaakt aan ,,onrechtmatige bejegening van gedetineerden'', door gevangenen met handboeien aan de muur te ketenen. Dat is wettelijk niet toegestaan, concludeert de minister.

Directeur P. Koehorst kwam vorig jaar november in opspraak na een uitzending van het programma `Peter R. de Vries, misdaadverslaggever'. Hierin werd hij beschuldigd van het intimideren van gedetineerden en personeel. Ook zou de directeur van de Extra Beveiligde Inrichting, waar extreem vluchtgevaarlijke criminelen worden ondergebracht, zich hebben schuldig gemaakt aan financiële malversaties. Volgens een onderzoekscommissie die het functioneren van Koehorst heeft onderzocht zijn er ,,aanwijzingen'' dat de gevangenisdirecteur zich schuldig heeft gemaakt aan ,,intimidatie van personeel, althans van het uitoefenen van grote druk op werknemers.'' Verder verwijt de commissie de gevangenisdirecteur dat hij ,,oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van overheidsgoederen'', door met zijn dienstauto op skivakantie te gaan en de benzinekosten vervolgens te declareren. Het verkopen van de privé-auto aan de penitentiaire inrichting kwalificeert de onderzoekscommissie als ,,ambtelijk onzuiver handelen.''

Overigens concludeert de commissie dat niet alle beschuldigingen aan het adres van de Koehorst hard kunnen worden gemaakt. Zo heeft de commissie geen aanwijzingen gevonden dat de gevangenisdirecteur een mederwerker heeft bedreigd. Ook voor het afluisteren van gedetineerden is tijdens het onderzoek niets gebleken, zo stelt de commissie. Wel heeft Koehorst werknemers van de gevangenis buiten werktijd laten schaduwen.

Minister Korthals heeft directeur Koehorst inmiddels officieel berispt. Verder is ,,mede op initiatief'' besloten dat de gevangenisdirecteur vanaf 15 juni een betrekking krijgt bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Volgens een woordvoerder van het ministerie hebben Koehorst en de inrichting in Vught ,,rustig'' op de bekendmaking van het onderzoek gereageerd. ,,Koehorst hoopt dat het dossier Peter R. de Vries nu eindelijk gesloten kan worden.''