De wegvliegende mens

Het is duister, broeierig en het zit er vol roddel en achterklap: het gaat over het Brabantse dorpje Nederschut. Toneelschrijver Peer Wittenbols situeerde er zijn hoorspel De lokroep van de knanevoe, geen fijne titel maar wel een interessant stuk. Wittenbols is sowieso een toneelschrijver om te respecteren. Voor het Maastrichtse gezelschap De Federatie maakte hij enkele stukken die ongewone lof verdienen. Hij is een een realist, zoals een schrijver als J.J. Voskuil dat is; de dagelijkse werkelijkheid is zijn uitgangspunt. En net als Voskuil maakt hij een mythe van het alledaagse.

A Walk in the Clouds (Alfonso Arau, 1995, VS). Remake van het neorealistische Quattro passi fra le nuvole (1942) werd een al te opgeklopt melodrama dat grossiert in goudgebruinde landarbeiders in het Californië van 1946 en zich een vrijpartij in slow-motion veroorlooft. Handelsreiziger Keanu Reeves helpt in de steek gelaten vrouw door zich voor te doen als haar echtgenoot. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

De lokroep van de knanevoe. Vrijdag, Radio 5, 13.05-13.50u.

    • Kester Freriks