De Koppoter voorbij

Kunnen kinderen tegenwoordig nog wel tekenen? Of zitten ze alleen nog maar achter de computer of video? Omdat het Stedelijk Museum in Alkmaar wilde weten of kinderen nog wel creatief zijn, plaatste ze een oproep in kranten en bladen. Ze vroegen kinderen tekeningen in te zenden. Er kwamen honderden reacties. Hieruit werden tien deelnemers geselecteerd, die mochten exposeren op De Koppoter Voorbij. Een koppoter is eigenlijk een tekening van een jong kind. Dat kind tekent een mens met een klein rondje voor het hoofd, een iets groter rondje voor het lijf en vier streepjes voor armen en benen. Het werk van de tien jonge exposanten is duidelijk het koppoterstadium voorbij. Ze komen uit het hele land en zijn al jaren bezig met schilderen en tekenen. Op de Koppoter Voorbij hangt ook jeugdwerk van bekende Nederlandse kunstenaars. Gelukkig hadden Marte Röling, Klaas Gubbels, Peter van Straaten, Jan Sierhuis het werk dat zij als kind hadden gemaakt bewaard. Zo schilderde Klaas Gubbels op dertienjarige leeftijd `De Haven van Rotterdam' en legde Jan Sierhuis zijn Amsterdam vast.

*De Koppoter Voorbij, werk van tien jonge kunstenaars en jeugdwerk van Marte Röling, Jan Sierhuis, Peter van Straaten en Klaas Gubbels in het Stedelijk Museum, Doelenstraat 5, Alkmaar. Open di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u. Toegang kinderen tot 18 jaar gratis, daarboven ƒ3. Inl 072-5151476.