De herberg naast het spookbos

Het zou sneeuwen, had de weerman ons beloofd. Het zou stormen en het zou bitter koud zijn. Hoog op het klif zouden we staan, met laarzen aan, leunend tegen wind. Woest zou onder ons het IJsselmeer kolken en schuimen. We zouden ons aan ruige Schotse kusten wanen.

Maar de zon scheen over het lieflijk glooiende Gaasterland en het IJsselmeer kabbelde. Het Mirnserklif, opgestuwd in de ijstijd, is dan wel vier meter hoog, maar het is geïntegreerd in een bijna even hoge dijk. En op het klif staat een strandpaviljoen met een Fristi-vlag.

Tussen het klif in Mirns - Murns zeggen ze hier, maar de rest van de wereld zegt Mirns - en Rijs ligt het Rysterbosk. Het had ooit de reputatie een spookbos te zijn, maar in plaats van trollen en nimfen zien we wandelaars en trimmers op het duvelspaadsje, de katteslinger en de Spûkersberch. De vredestempel blijkt een prieeltje, het hunebed was een steengraf, de honderd dassen blijven in hun burcht en van de tientallen vogelsoorten vertoont zich een enkel roodborstje.

Zo verloopt de terugtocht naar Restaurant Hotel Jans aan de andere kant van het bos met wat minder opwinding dan gehoopt. Restaurant Hotel, in die volgorde, want bij Jans, zegt de folder, draait alles om het eten. Wie à la carte eet, mag er tussen 1 oktober en 1 mei voor vijftig gulden slapen, behalve op feestdagen. Jans is een herberg uit 1890. Het ziet er nog steeds herbergs uit met een terras, een speeltuintje, een bar, een restaurant en wat hotelkamers. Achter in de tuin ligt een kleine nederzetting met houten vakantiebungalowtjes, die met de weidse benaming Zweedse chalets zijn getooid. Zo'n chalet bestaat uit een slaapkamer, een badkamer en een halletje met keukenblok. Het is eenvoudig, maar adequaat ingericht. Verschillende tinten lichtblauw en de houten wanden bepalen de sfeer. De planken zijn twee aan twee met spiegelbeeldig zaagvlak aangebracht, zodat een rorschach-patroon van knoesten ontstaat. Rotan meubilair zorgt voor een tropische toets, maar de steenkoude badkamervloer doet weer erg Zweeds aan.

Er hangt een gemoedelijke volkstuintjessfeer in het bungalowparkje. Vriendelijk toegeknikt en toegewuifd door de andere gasten gaan we naar het restaurant. Mag je een restaurant op het uiterlijk beoordelen? We zien de lambrizeringen van triplex met verticale groeven die plankjes suggeren, een overmaat aan bruin en als ouderwetse toneelgordijnen geplooide vitrage. Het kan niet anders of hier komt straks een varkenshaasje met roomsaus op tafel, of een tong Picasso.

Het uiterlijk bedriegt, blijkt al bij de amuses. De carpaccio van gemarineerde struisvogelbiefstuk en het paprikasoepje verraden een keuken met enige ambitie. De menukaart kenmerkt zich door gastronomische actualiteit. Volgens de heersende mode zijn de sauzen schuimig. De soepen ook en ze heten cappuccino. De sjalotjes en de appeltjes bij de roodbaarsfilet zijn gekonfijt. Uiteraard doet de wereldkeuken haar invloed gelden. De reepjes kalfszwezerik worden gefrituurd in tempurabeslag en de snoekbaars gaat vergezeld van gesuikerde limoenschilletjes. Ook de vergeten groenten komen aan bod. De snoekbaars ligt op gestoofde schorseneren. Het noodzakelijke regionale tintje komt van de soep van Friesche mosterd. De onvermijdelijke lasagna is van botervis. Een vis met stevig vlees die in Nederland niet vaak op het menu staat en veel weg heeft van zwaardvis. Tussen de laagjes botervis liggen rivierkreeftenstaartjes, gecombineerd met boerenkool en knoflook.

Het klinkt wat heftig, maar ze kunnen hier aardig koken. In de Franse gastronomische traditie is de dosering van verschillende smaakcomponenten beheerst en afgewogen. Als er wat aan te merken is, geldt dat de wel erg povere portionering van de roodbaarsfilet en de neiging om alle visgerechten met zalmeitjes op te fleuren. De vier gangen voor twee personen vergen ƒ280. Niet echt een koopje, maar voor honderd gulden meer knoop je daar een zeer rustige overnachting aan vast.

's Ochtends op weg naar het ontbijt met nagelkaas en suikerbrood sneewt het eindelijk. Niet veel, maar net genoeg om het te melden.