Damrak komt niet in beweging

Bij gebrek aan richtinggevend bedrijfsnieuws kwam de Amsterdamse beurs vanochtend nauwelijks in beweging. Het Damrak volgde daarmee de trend van de afgelopen week. De belangrijkste beursgraadmeter AEX noteerde opnieuw een kleine min. Rond het middaguur stond de index 2,23 punten lager op 516,93. ,,Het stelt allemaal niet veel voor'', omschreef een handelaar de stemming. ,,Het wordt eentonig: weer lage omzetten, weinig uitschieters en weinig inspiratie van bedrijfsnieuws.''

De positieve uitzondering op de Amsterdamse beurs was vanochtend Koninklijke Olie. Het fonds ging 1,10 euro omhoog op 40,40. Koninklijke Olie was het enige fonds waar nog redelijk in gehandeld werd. Dit kwam onder meer door een hogere olieprijs en de stijging van de koersen van de `olie-aandelen' woensdag op Wall Street.

Stork (machinebouw en industriële dienstverlening) maakte gisteren een winststijging bekend van 10,3 procent. Beleggers raakten daar echter niet van onder de indruk. Het industriële fonds moest 0,35 eurocent inleveren op 17,65 euro. Om wat leven in de brouwerij te krijgen is het wachten volgens een handelaar op het Damrak wat de rente in de VS gaat doen.

De markt zit daar angstvallig op te wachten. In een renteverlaging in Europa, zoals sommigen verwachten, gelooft hij niet. ,,De Europese banken komen vandaag bijeen, maar een verlaging zit er niet in''.

Op de lokale markt sprong Macintosh Retail Groep eruit. Het aandeel kreeg een flinke impuls na de presentatie van uitstekende jaarcijfers vanochtend. Het fonds steeg ruim 7,7 procent tot 25 euro. Ordina Beheer zag de koers ongeveer net zo hard stijgen, eveneens door goede resultaten. Dit fonds pakte er 7 procent bij op 25,70 euro.

De euro heeft zich ook vanochtend niet kunnen herstellen. In Amsterdam werd een koers neergezet van 1,0865 dollar, vergeleken met 1,0905 dollar aan het eind van de handel van gisteren.

De euro zou baat hebben bij een renteverhoging door de Europese Centrale Bank, die naar verwachting echter geen wjzigingen aan zal brengen in de huidige rentestand. Vandaag beraden de bestuurders van de ECB zich hierover in Frankfurt.

Luna Park (Pavel Loengin, 1992, Frankrijk/Rusland). Tweede film van de regisseur van Taxi Blues (1990) is grimmig, soms surrealistisch portret van een rechts-extremistische skinhead annex jodenhater in het ontheemde Rusland van na de perestrojka. Duitsl.2, 0.45-2.30u., nagesynchroniseerd.