Daggeld in Japan nu kostenloos

De Japanse daggeldrente is gisteren tot 0 procent gedaald door ingrijpen van de centrale bank. Nu de bank de daggeldrente niet verder kan laten dalen ter stimulering van de economie, zou ze zich willen richten op lagere driemaands-rente en grotere geldgroei.

Op 12 februari verlaagde de centrale bank de daggeldrente al van 0,25 procent tot 0,15 procent. Sindsdien is de centrale bank geld in de markt blijven pompen door obligaties op te kopen. Naar verluidt was dat gisteren voor een bedrag van 1.800 miljard yen (30 miljard gulden). Zodoende bleef de daggeldrente verder dalen en bereikte gisteren 0,02 procent. Dit komt overeen met de commissie die moet worden betaald, zodat de feitelijke rente uitkwam op 0,0 procent.

Bestuurslid Kazuo Ueda van de centrale bank suggereerde gisteren dat de bank vervolgens geldmarktrente met een iets langere looptijd – een week tot drie maanden – naar beneden kan drukken. ,,Als het nodig is krediet verder te vergemakkelijken dan is dat naar mijn idee mogelijk'', aldus Ueda.

Ook de Nihon Keizai Shinbun bericht vandaag dat de bank dit in beraad heeft, ook al noemt die krant geen bron voor zijn bericht. De rente voor drie maanden is sinds begin dit jaar al gedaald van 0,8 naar 0,4 procent.

Doel van de centrale bank is het vergroten van de geldhoeveelheid, opdat geld weer gaat circuleren in de economie en het land uit de recessie komt. Het publiek consumeert niet meer uit onzekerheid over de toekomst en banken lenen niet meer, omdat ze nog druk zijn met het afschrijven van oninbare leningen uit de `zeepbel'-periode, de hausse in grond- en aandelenprijzen eind jaren tachtig. De overheid heeft inmiddels grote schulden op zich genomen ter stimulering van de economie, maar tot dusver zonder blijvend resultaat.

Vergeleken met andere industrielanden is de overheidsschuld de pan uit gerezen. Zodoende zijn de laatste tijd de ogen gericht op de centrale bank om het land uit de problemen te financieren.

Politici uit de regerende Liberaal Democratische Partij oefenden recentelijk grote druk uit op de bank om nieuwe obligaties direct van de de overheid, in plaats van op de markt, op te kopen, zodat er extra, nieuw geld in de economie stroomt.